Ciasto kruche z serem i jagodami


Gdy w czerwcu jadłam to kruche ciasto z rabarbarem wiedziałam, że zrobię je również z jagodami. Pięknie pachnące, bardzo maślane i kruche ciasto + moje ukochane owoce. Sama myśl o takim wypieku zmuszała moje ślinianki do intensywnej pracy. No i przyszedl jego czas :-) Zdecydowałam się dodać pod jagody cienką warstwę zmielonego białego sera. Był to efekt oszczędności, bo akurat miałam jego resztkę w lodówce. Zabieg okazał się strzałem w 10-tkę! Dzięki twarogowi  warstwa owocowa jest bardzo delikatna, wręcz aksamitna, a on sam nie dominuje. Rewelacja, musicie spróbować!


 


Składniki (na blachę 20x30cm):
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Warstwa serowa:
250 g zmielonego sera na serniki (u mnie bardzo tłusty - 24%)
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 łyżka mąki
Warstwa owocowa:
400 g jagód
4-5 łyżek cukru

Kruszonka:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g schłodzonego masła



Przygotowanie:
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25-30 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Ser zmiksować razem z ekstraktem, cukrem, jajkiem i mąką na jednolitą masę.
Jagody umyć, wysuszyć i wymieszać z cukrem.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć warstwę sera, na nim ułożyć jagody, na wierzchu rozsypać kruszonkę. Ciasto piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor.

13 komentarzy:

  1. Mmm, ciasto wygląda przepięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko, co najlepsze! i ser, i jagody, i kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia są przepiękne.
    a ciasto? rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruche ciasto z owocami bylo jednym z dwoch ciast, ktore udawaly sie mojej Mamie, wiec trudno sie dziwic, ze mam do niego slabosc :) Twoje wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne, szkoda,że nie mam jagód .

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam z truskawkami - aaaaaaaaaach <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm musi być też pysznie!Daj znać jak wrzucisz na bloga,z przyjemnością zajrzę:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne ciacho! i ten piękny fiolet...

    OdpowiedzUsuń
  9. wczorajaj wieczorem upieklam. zjadlam spory kawalek jeszcze cieplego, po czym wyszlam na chwile do sasiadki. jak wrocilam, nie bylo juz polowy ciasta (maz) a teraz zostaly juz tylko dwa kawalki.. reasumujac: bardzo nam smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie :) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger