Grillowana pierś z kurczaka à la Bruschetta


Któż nie lubi klasycznej bruschetty z pomidorami? I któż nie kocha grillowanej piersi z kurczaka przypieczonej na zewnątrz i soczystej w środku (oczywiście poza wegetarianami)? Banalne wydaje się połączenie tych smaków w jedno danie, aczkolwiek sama na to nie wpadłam. Przepis znalazłam tu . Bardzo, ale to bardzo smakował nam ten obiad, lekki, aczkolwiek sycący. Koniecznie spróbujcie! Swojego kurczaka podałam na chlebku pita, bo akurat miałam go w domu, ale dobra będzie też bagietka czy ciabatta.





Składniki (dla 2 osób):
2 piersi z kurczaka
sól
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
4 plastry sera mozarella
2 duże pomidory lub kilka małych
garść listków świeżej bazylii
1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy extra vergine
2 chlebki pita lub 2 kawałki ciabatty


Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Filety oczyścić z błon i chrząstek, umyć i osuszyć, opruszyć solą. 2 łyżki octu balsamicznego wymieszać z 2 łyżkami oliwy, mieszanką nasmarować kurczaka. Nadmiar zostawić, przyda się do skrapiania filetów w trakcie grillowania.
W międzyczasie grillować przez parę minut pieczywo, aż bedzie chrupiące i ładnie przyrumienione. Następnie grillować kurczaka po kilka minut z każdej strony do momentu aż będzie przypieczony z zewnątrz,ale wciąż soczysty w środku. Na 2 minuty przed końcem grillowania na każdej piersi ułożyć po 2 kawałki mozarelli.
W trakcie grillowania przygotować salsę. Pomidory oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać z octem, oliwą, czosnkiem i posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem.
Filety podawać na pieczywie posypane pomidorami.


2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger