Migdałowe crumble z czereśniami


Czereśnie i migdały to bardzo zgrany duet. To wiem nie od dziś. Jednak jak pyszne jest crumble dowiedziałam się dopiero teraz. To moje pierwsze i zapewne nie ostatnie. Pyszna chrupiąca kruszonka, gorące czereśnie i ekstrakt migdałowy, który dopełnia całości przenikając swym smakiem i zapachem owoce. Jeśli nie macie ekstraktu użyjcie zwykłego aromatu migdałowego lub amaretto. Wyjdzie równie smacznie. Do crumble podałam najprostszy i błyskawiczny w przygotowaniu sos - słodka śmietanka podgrzana z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Przepysznie! Przepis ze wspaniałego bloga HONEY&JAM .


 



Składniki:
700 g wypestkowanych czereśni
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
3/4 szklanki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki soli
120 g masła

Sos:
200 ml płynnej słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii



Przygotowanie:
Naczynie ceramiczne wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć umyte i wypestkowane czereśnie wymieszane ze skrobią i ekstraktem migdałowym. Na duzej patelni roztopić masło. Wsypać wszystkie składniki kruszonki: mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier i sól. Szybko wymieszać aż powstanie kruszonka. Posypać nią czereśnie. Crumble piec 45 minut.
W międzyczasie przygotować sos: śmietankę zagotować razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Gotowe crumble podawać od razu jeszcze gorące polane sosem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. pyszne... uwielbiam crumble. Żałuję, że mój luby nie przepada za czereśniami, bo zrobiłabym... chociaż może zrobić inne dla niego i to dla siebie hmm ;) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jesteśmy wielbicielami wszelkich crumble, chętnie zjedlibyśmy takie czereśniowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czereśnie i kruszonka - to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger