Muffinki z morelami i orzechami


W ostatnim tygodniu piekłam kolejny raz ten sernik jagodowy . Jeśli nie próbowaliście sernika z jagodami w takiej postaci, to czym prędzej to nadróbcie, bo jest obłędny! Po nim były te oto muffinki - bardzo słoneczne, słodko-kwaśne za sprawą moreli. Urozmaiciłam je orzechami włoskimi. Celowo zostawiłam większe kawałki by przyjemnie chrupały :-)
W kolejnym wpisie tarta orzechowa z czerwoną porzeczką na cieście kruchym bez masła :-) A że za tradycyjnym bardzo maślanym też się już stęskniłam, pewnie i ono niebawem tu zagości. Życzę Wam słonecznej i pięknej niedzieli :-)


 


Składniki (na 14 sztuk):
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju (u mnie z orzechów włoskich)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka pokrojonych moreli
50 g orzechów włoskich z grubsza posiekanych


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z cynamonem i cukrem. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka, olej i ekstrakt. Przelać mokre składniki do suchych. Wymieszać do połączenia się składników, na koniec dodać morele i orzechy. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości. Piec 25-30 minut, studzić na kratce.




3 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger