Pita z sałatką z ciecierzycy i moreli


To moja kolejna propozycja pysznego nadzienia do chlebka pita. Poprzednia sałatka była dość pikantna, ta jest bardziej łagodna, przy tym równie smaczna. Podobne składniki farszu, ale  inny zestaw przypraw pozwoli wam stworzyć zupełnie nowe wrażenia smakowe. Warto go zrobić jeśli zostanie wam otwarta puszka ciecierzycy z innego dania. Nic się nie zmarnuje :-) Polecam do pracy, na piknik lub wycieczkę!


 


Składniki (na 3 pity):
150 g odsączonej i wypłukanej ciecierzycy z puszki
1 duży ogórek gruntowy
2-3 świeże morele
garść poszarpanych liści dowolnej sałaty
garść posiekanych i zrumienionych na suchej patelni orzechów włoskich
mała garstka świeżych lisków mięty
1/2 szklanki greckiego jogurtu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
sól 
pieprz
3 chlebki pita




Przygotowanie:
Do miski wrzucić ciecierzycę, pokrojone morele, ogórka, sałatę, orzechy i miętę. Jogurt wymieszać z cynamonem i kuminem, dodać do sałatki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Chlebki pita opiec w piekarniku, tosterze, na grillu lub po prostu na suchej patelni. Chlebki faszerować sałatką i gotowe.


3 komentarze:

  1. ciekawe połączenie smaków!
    a morele uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, szybki i prosty, a takie cuda można wyczarować :) Na pewno wykorzystam! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger