Razowe muffinki z jagodami


Ze wszystkich owoców lata chyba najbardziej kocham jagody. Czekam na nie z wytęsknieniem przez cały rok. Lubię je jeść na surowo z cukrem i śmietaną, lubię robić koktajl z miodem i miętą, uwielbiam piec tarty i serniki. Mam nadzieję w tym roku nieźle z nimi poszaleć. Mam nadzieję, że będzie z czym. Naturze totalnie się wszystko poplątało. Wczoraj na straganie widziałam jeszcze rabarbar! czerwony od jednego do drugiego końca, truskawek w tym roku jak na lekarstwo, do tego ceny wysokie, a smak nie taki. No i... już są jagody! Nie mogłam się oprzeć, choć czasu na pieczenie nie miałam. Wiadomo, jak nie ma czasu, to są muffinki. Przepyszne! Lekko kwaskowate, dość wilgotne, ale nie za bardzo, z całym mnóstwem jagód i bardzo zdrowe :-) Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam!


 


Składniki (na 18 sztuk):
1 i 2/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oliwy
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
2 jajka
2 szklanki jagód
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru do posypania


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać: płatki owsiane, mąkę pszenną i razową, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce: maślankę, oliwę, jajka i skórkę cytrynową. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jagody wymieszać z 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypać cukrem. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.


8 komentarzy:

  1. razowe z jagodami - moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze muffinki :) częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam jagody, właśnie przed chwilą jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa takie to ja uwielbiam muffiny

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne takie delikatne i letnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo nam się podobają, chętnie wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger