Rustykalna tarta serowa z cukinią


Stęskniłam się za obiadem, którego przygotowanie zajmuje więcej niż 30 minut. Czasem fajnie jest spędzić trochę więcej czasu w kuchni, żeby wyczarować coś niepowtarzalnego. A ta tarta taka właśnie jest! Bardzo, ale to bardzo mi smakowała! Najlepsza rzecz jaką ostatnią jadłam. Trochę miałam obawy w trakcie wyrabiania ciasta. Było bardzo klejące i z trudem powstrzymałam się przed dodaniem dodatkowej mąki. Postanowiłam jednak trzymać się przepisu. Po schłodzeniu okazało się, że ciasto ma idealną fakturę i bardzo łatwo się wałkuje. A w smaku jest po prostu rewelacyjne! Bardzo kruche, jak w najlepszych rogalikach. Zainspirowało mnie na tyle, że mam już pomysł na słodką tartą w podobnym wydaniu. Na dniach urzeczywistnię ten pomysł i na pewno się nim podzielę. Póki co, spróbujcie tej tarty, bo naprawdę warto. Przepis znalazłam tutaj . Wprowadziłam małe modyfikacje. Do nadzienia użyłam więcej ricotty i mozzarelli, dodałam także garść posiekanej bazylii. Do tarty podałam najprostszy klasyczny sos pomidorowy. Przepysznie!


 


Składniki (na 8 kawałków):
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody

Nadzienie:
2 małe lub 1 średnia cukinia
250 g ricotty
125 g (1 kulka) mozzarelli
30 g startego parmezanu
1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
sól 
pieprz

Glazura:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką wody

Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
500 g passaty pomidorowej
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
oliwa
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz



Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić mieszadłem miksera aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. W drugiej misce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i wodę. Mieszankę dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie się bardzo kleiło, ale zniechęcajcie się, wszystko jest z nim w porządku. Przełożyć ciasto na folię spożywczą, zawinąć i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.
Przygotować nadzienie. Wymieszać w misce ricottę, poszarpaną mozzarellę, starty parmezan i posiekaną bazylię. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Dodać 1 łyżeczkę czosnkowej oliwy do serów. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wyjąć na blat opruszony mąką. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przenieść ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na środek wyłożyć nadzienie zostawiając ok. 5 cm wolnego miejsca na brzegach. Na nadzieniu rozłożyć plasterki cukinii zaczynając od zewnątrz. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Cukinię polać pozostałą oliwą czosnkową. Ciasto posmarować żółtkiem. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Przygotować sos. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać passatę, oregano i cukier. Gotować ok. 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Tartę podawać ciepłą razem z sosem. Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie tarty! Jest piękna. Z pewnością ją zrobię, 100% moich smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być pyszne! I takie śródziemnomorskie ^^ Co myślisz o zrobieniu tej tarty na cieście francuskim w szybkiej wersji na imprezę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ladnie wyglada i smakuje tez pewnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wika nie jestem zwolenniczką robienia tart na cieście francuskim. Ciasto może za bardzo namoknąć, no i trzeba by nierównomiernie rozłożyć nadzienie by ciasto wyrosło. Myślę,że warto przygotować tartę na podanym cieście. Możesz spokojnie zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce,a w dzień imprezy upiec. Wyjdzie tyle pracy co z kupnym ciastem francuskim,a o niebo smaczniej:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie i zachecajaco wyglada! Ja robilam zapiekanke z podobnym nadzienie i na ciescie francuskim i wyszlo ok, dobrze sie upieklo tyle ze pieklam 30 min:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na lipcowe zbiory cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hermina, jeśli dobrze przygotujesz ciasto francuskie to nie namoknie. Często po prostu nakłada się gotowe ciasto francuskie bez przygotowania.

    Gotowe ciasto francuskie trzeba złożyć "w kopertę", przewałkoawć kilka razy i włożyć do lodówki na minimum 30 mninut. Potem nakłuwamy widelcem podpiekamy i dopierop wtedy robimy tartę.

    Podpatrzyłam to kiedyś w jednym z programów kuluinarnych i rzeczywiście działa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Atria,dziękuję za radę:)spróbuję tak zrobić przy najbliższej okazji:)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger