Taboulé


Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka na zimno z kuskusu, ogórka, oliwek i fety. Jest bardzo sycąca. Z kawałkiem pieczywa znakomicie sprawdzi się jako samodzielne danie. Może też stanowić fajny dodatek do mięsa zamiast ziemniaków. Dzięki mięcie działa orzeźwiająco, więc jest idealna na lato :-) Przepis pochodzi z książki Sałatki wydawnictwa Olesiejuk.


 


Składniki (dla 6 osób):
250 g kaszki kuskus
1 limonka
1 cytryna
1 mały pęczek mięty
1 mały pęczek natki pietruszki
75 g drylowanych czarnych oliwek
1 ogórek sałatkowy
1 szalotka
3 łyżki oliwy extra vergine
150 g sera feta
sól 
pieprz


Przygotowanie:
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącą wodą w takiej ilości, by zakrywała całą kaszkę. Odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. 
Wycisnąć sok z limonki i cytryny, zieleninę posiekać. Oliwki pokroić w krążki, ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy na patelni. Wszystko dodać do kuskusu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Taboulé najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto włożyć je na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
Przed podaniem wymieszać z pokrojoną w kostkę fetą.

5 komentarzy:

  1. fajne odswiezajace smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tę sałatkę.
    za prostotę, szybkośc i smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. taboule robi sie bez oliwek i bez fety,ale ta wersja wzbogacenia jej podoba mi sie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu,kompletnie nie mam pojęcia jak wygląda prawdziwe taboule:)W internecie jest multum przepisów na nie.Cieszę się,że podoba Ci się ta wersja,zapewniam,że bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger