Tarta orzechowa z czerwoną porzeczką


Tarta ta jest efektem mojego przekonywania się do czerwonej porzeczki. Nie jadłam jej 14 lat! I jakoś za nią nie tęskniłam. Sama nigdy bym jej nie kupiła, ale że zostałam obdarowana pokaźną miską owoców prosto z działki, zdecydowałam się spróbować coś z nią zrobić. Trochę poszperałam w internecie i w końcu znalazłam przepis, który z miejsca mnie zainteresował. Efekt zdecydowanie przypadł mi do gustu. Interesujące ciasto kruche praktycznie bez tłuszczu, delikatny posmak orzechów i pełno kwaskowatej porzeczki. Tarta jest zdrowa, małokaloryczna i niesłodka. Jeśli chcemy uzyskać zdecydowany smak orzechów zastąpmy mąkę razową zwykłą pszenną. Wielbiciele czerwonej porzeczki koniecznie muszą spróbować! Przepis pochodzi z palachinkablog.com .


 


Składniki (na formę o śr. 26 cm):
Kruche ciasto:
150 g mąki razowej
100 g zmielonych orzechów laskowych
50 g płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
100 g kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:
500 g czerwonej porzeczki + garść na wierzch
3 białka jajka
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki płatków owsianych
szczypta soli
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy i płatki owsiane. W drugiej misce delikatnie ubić jajko ze śmietaną, miodem i olejem. Mokre składniki dodać do suchych. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotować nadzienie. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier aż powstanie lśniąca piana. W osobnej misce wymieszać orzechy, cynamon, płatki owsiane, cukier i wanilię. Mieszankę dodać do białek i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę. Wyłożyć na nie nadzienie, posypać odłożoną czerwoną porzeczką. Piec 40-50 minut. Ostudzić. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Wspaniała! Kiedyś piekłam podobną, ale teraz czas spróbować Twojej;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto jak esencja lata , cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada sie naprawde pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. extra ta tarta,uwielbiam ciasta z dodatkiem orzechow i porzeczek tez,a jak juz jest 2 w 1 to rewelacja :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada fenomenalnie! Tarty to, obok sernikow i brownies, moje ulubione ciasta, a porzeczki (jak zreszta wszystkie kwaskowe owoce) uwielbiam, wiec koniecznie musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne są takie czerwone kwaśne kropeczki z porzeczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Maggie to jest już nas dwie:)Tarty i serniki również kocham ponad wszystko:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger