Tarta z ricottą i brzoskwiniami


Przy okazji wpisu z tartą z cukinią pisałam o pomyśle na jej deserową wersję. Wprowadziłam go w życie i długo zastanawiałam się czy podać przepis na blogu. Stało się to czego się spodziewałam.Tarta trochę się "rozjechała" w trakcie pieczenia, w efekcie czego nie został nawet ślad po ładnie ułożonych brzoskwiniach. Bardzo się zawiodłam, gdy wyjęłam ciasto z piekarnika. Nie będę się oszukiwać, jest brzydkie, ale... smak! Dla mnie rewelacja! Moje nowe ulubione ciasto kruche, cienka wartwa migdałowa, gruba warstwa ricotty i słodkie brzoskwinie (następnym razem dam ich więcej). Wszystko znakomicie ze sobą współgra, nie jest zbyt słodko, za to bardzo śmietankowo i kremowo dzięki ricotcie. Warto spróbować. Jeśli boicie się, że ciasto a w zasadzie ser rozleje się na blachę, zróbcie odrobinę szersze boki. Oczywiście można zastąpić ciasto innym i upiec je w formie, ale to nie będzie to samo...


 

Składniki:
Ciasto kruche:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody

Warstwa migdałowa:
1/2 szklanki zmielonych migdałów
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki

Warstwa serowa:
250 g ricotty
50 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
60 g cukru
1 łyżka mąki
4-5 świeżych brzoskwiń

Glazura:
1 żółtko
1 łyżeczka wody


Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić mieszadłem miksera aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. W drugiej misce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i wodę. Mieszankę dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie się bardzo kleiło, ale zniechęcajcie się, wszystko jest z nim w porządku. Przełożyć ciasto na folię spożywczą, zawinąć i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.
Migdały wymieszać z cukrem, mąką i olejem w małej miseczce. 
W drugiej misce wymieszać ricottę, śmietanę jajko, cukier i mąkę.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Schłodzone ciasto wyjąć na blat opruszony mąką. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przenieść ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na środek wyłożyć migdały zostawiając ok. 5 cm wolnego miejsca na brzegach. Na warstwie migdałowej rozsmarować ricottę i ułożyć brzoskwinie. Zawinąć brzegi ciasta do środka i posmarować żółtkiem. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

5 komentarzy:

  1. Cudna, wcale nie wyglada brzydko, tylko rustykalnie :) No i na pewno nadrabia smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona musi być pyszna!! Toż to dokładnie moje smaki.. I gdzie ona jest niby brzydka??

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:-) chetnie bym skubnela kawaleczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzydkie? Właśnie miałam napisać jak obłędnie wygląda i jak bardzo mi się podoba, ale skoro tak twierdzisz ;)
    Dotychczas jadłam ricottę w wersji na słono, ale Twoja tarta kusi bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się,że Wam się podoba:)Arvén,jeśli jeszcze nie próbowałaś ricotty na słodko,musisz to koniecznie nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger