Mini pizze z chlebków pita


Błyskawiczne mini pizze dla tych, którzy mają ochotę na domową pizzę, a brak im czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego lub chcą iść na skróty. W smaku wyborne. Chlebki pita sprawdziły się rewelacyjnie i godnie zastępowały prawdziwe ciasto :-) Ponadto  stanowią bardzo wygodny prowiant na piknik. Dodatki dowolne. U mnie to, co miałam w lodówce, czyli pieczona papryka, cukinia, oliwki i ser brie. Można poszaleć i przygotować każdą pizzę inną: z salami, z szynką itp.


 

P.S. Odwiedzający mnie nie pierwszy raz, pewnie zauważyli, że zmieniłam szablon bloga. Nie wiem czy to zmiana na lepsze, ale muszę przyznać, że ostatnio zaczęły mnie strasznie irytować kropeczki w tle bloga. I to do tego stopnia, że prawie na niego nie wchodziłam. Zapragnęłam czystej formy i przejrzystości. Stąd najprostszy z możliwych szablonów. Mam nadzieję, że już niedługo na blogu pojawi się długo wyczekiwane logo ;-)


Składniki (na 4 mini pizze):
4 chlebki pita
1/2 szklanki błyskawicznego sosu pomidorowego ( przepis tutaj )
1/2 pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w paski ( sposób pieczenia tutaj )
12 plasterków cukinii
12 plasterków sera brie
12 czarnych oliwek przepołowionych
suszone oregano


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chlebki pita zrumienić na suchej patelni. Cukinię posmarować oliwą i także zrumienić na patelni. Chlebki pita smarować 2-3 łyżkami sosu, układać na nich po 3 plasterki cukinii, 3 paski papryki, 6 połówek oliwek, 3 kawałki sera brie. Wszystko posypać do smaku oregano, zapiekać ok. 15 minut na górnej półce piekarnika. 



6 komentarzy:

  1. Mmm..cudowne. Uwielbiam takie mini pizze. A pomysl z chlebkami pita swietny.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale,ja lubię takie dania na włoską nutę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo bardzo smakowicie! porywam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od kilku dni chodzi za mną pizza... aż mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger