Pasta z białej fasoli z czosnkiem


Dziś propozycja szybkiej i banalnej w wykonaniu pasty na kanapki. Przepis Jamiego Olivera z książki Włoska wyprawa Jamiego. Świetny pomysł na pozbycie się zalegającej na półce puszki z fasolą. Pieczywo z tą pastą + jajko na miękko lub w koszulce da nam bardzo syte śniadanie, idealne na rozpoczęcie długiego i ciężkiego dnia, polecam :-)


 


Składniki:
1 puszka białej fasoli z puszki
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
kilka gałązek rozmarynu
3 łyżki oliwy extra vergine


Przygotowanie:
Oberwane listki z gałązek rozmarynu utłuc delikatnie w moździerzu ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą i odstawić.
Ząbki czosnku pokroić w plasterki i zrumienić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać osączoną i przepłukaną fasolę z puszki. Dusić na małym ogniu przez ok. 7 minut. Przyprawić dobrze solą, pieprzem i octem winnym. Rozgnieść widelcem na pastę. Podawać ze zrumienionym pieczywem i oliwą z rozmarynem.


4 komentarze:

  1. Co za zbieg okolicznosci! Wlasnie wczoraj ogladalam te paste w ksiazce i zastanawialm sie czy jej nie zrobic :)) Pysznie sie prezentuje wiec teraz i ja sie na nia skusze.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda! bardzo lubię takie smarowidła do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fantastyczna, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger