Pieczona pierś kurczaka z malinowo-tymiankowym sosem


 Jeśli jeszcze Was nie zachęciłam do malinowego szaleństwa w kuchni, to mam nadzieję, że tym daniem to zrobię :-) Absolutnie najlepszy obiad jaki ostatnio jadłam! Jak z najlepszej restauracji, choć do takiej ostatnimi czasy nie mam szczęścia ;-) Bardzo soczyste, wręcz rozpływające się w ustach piersi kurczaka, przesiąknięte aromatem rozmarynu. Do tego przepyszny sos malinowy wzbogacony smakiem musztardy Dijon i tymianku. Jak się okazało maliny i zioła znakomicie do siebie pasują. Po prostu poezja smaku! Do dania podałam ziemniaki ugotowane w mundurkach i mieszankę sałat (endywia, radicchio i rukola) z sokiem z limonki, oliwą extra vergine i octem balsamicznym. Kolejny przepis z niemieckiego magazynu Brigitte. Sos mocno przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale świeże maliny połączono z dżemem malinowym. Ja zastąpiłam go cukrem i od siebie dodałam tymianek.






Składniki (dla 2 osób):
2 piersi z kurczaka
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego rozmarynu
oliwa do skropienia

Sos:
125 g malin
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 limonki
sól
pieprz
1 łyżeczka listków tymianku


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i chrząstek. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec 25 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito do rondla. Dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpuści. Dodać musztardę i skórkę otartą z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek i chwilę gotować, by sos przesiąkł jego aromatem.
Gotowe piersi kurczaka podawać z sosem i dowolnym dodatkiem (chlebem, ziemniakami lub ryżem) i sałatą. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Pomysł zdecydowanie do wypróbowania, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodko-wytrawne połączenia. Wygląda super ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. to że przepis zachwycający to nic, ale jakie piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger