Pilaw z bobem i fetą


Lubicie pilawy? Ja uwielbiam je za bogactwo aromatów dzięki dużej ilości egzotycznych przypraw. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek np. do ryb. Dziś jednak występuje u mnie jako samodzielne danie, gdyż za sprawą bobu  pilaw jest niesamowicie sycący. Warto zrobić póki na straganach dostępny jest jeszcze świeży bób. Przepis znalazłam tu i nieco go zmodyfikowałam.


 


Składniki (na 3 porcje):
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 laska cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 goździki
200 g ryżu basmati (moczonego w wodzie przez 20 minut i odsączonego)
400 ml bulionu warzywnego
200 g ugotowanego i obranego bobu
40 g masła
sól 
pieprz
100 g fety
garść posiekanych listków świeżej mięty
jogurt naturalny do podania
limonka do skropienia


Przygotowanie:
Na suchej patelni smażyć przez 2 minuty nasiona kminku i kolendry, uważając by ich nie przypalić. Przenieść do moździerza i utłuc na proszek.
W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć posiekaną cebulę i czosnek przez 6-8 minut aż cebula się zeszkli. Dodać przyprawy: kminek, kolendrę, laskę cynamonu, kurkumę, kardamon i goździki. Mieszając smażyć 2-3 minuty. 
Do rondla dodać ryż, wlać bulion i gotować ok. 12-15 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W trakcie gotowania mieszać ryż kilkakrotnie, by zapobiec przypaleniu, a na ok. 3 minuty przed końcem dodać ugotowany bób. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z masłem.
Pilaw rozłożyć do talerzy, posypać pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Podawać z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki do skropienia.



4 komentarze:

  1. Czy lubie? Bardzo lubie! Wlasnie ze wzgledu na to, ze mozna do pilawu dodac praktycznie wszystko :) Pieknie sie prezentuje twoja wersja z bobem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z takimi dodatkami musi być pyszny! Uwielbiam pilaw właśnie za dowolność składników, ważny jest tylko ryż, a resztę można zostawić fantazji :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już drugi raz tu wracam i nie mogę się napatrzeć! Pysznie i to bardzo;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszy mnie to niezmiernie!:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger