Tarta z kwaśną śmietaną,gruszkami i miętą


Podczas ostatnich lipcowych deszczowych dni pogoda bardziej przypominała jesień aniżeli lato. Miałam wtedy wielką ochotę na wypiek z bardziej jesiennym owocami. Padło na gruszki. Nigdy z nimi nie piekłam, raczej stawiałam na jabłka. W tym roku będzie inaczej, gdyż mam kilka fajnych przepisów do wypróbowania. Mam nadzieję, że się uda, bo wiadomo jak to jest z planami...
Dziś przedstawiam wam kolejną tartę. Gdy przeczytałam listę składników, przepis z miejsca do mnie trafił. Zmieniłam tylko trochę ciasto kruche i dałam mniej cukru do śmietany. Podpiekłam też najpierw samą masę bez gruszek, by nieco stężała. Dopiero potem ułożyłam na niej owoce. Inaczej zatopiłyby się w masie. Gruszki posypujemy cukrem, zatem podczas pieczenia puszczają sporo soku, ale bez obaw, po ostygnieciu stężeje, tworząc taką jakby galaretkę :-) Całość jest bardzo lekka, delikatna i lekko orzęźwiająca dzięki mięcie. Tarta najlepiej smakuje schłodzona. Bardzo udana! No mogłam się bardziej postarać przy układaniu gruszek, no ale nie czepiajmy się szczegółów ;-) Przepis z książeczki Aleksandry Chromicz Ciasta słodkie i wytrawne.




Składniki (na formę o śr. 22 cm):
Ciasto:
150 g mąki
2 łyżki cukru
80 g zimnego masła
1 żółtko

Nadzienie:
1/2-2/3 szklanki cukru
garść listków świeżej mięty
4 jajka
2 szklanki kwaśnej śmietany
200 g serka homogenizowanego
skórka otarta z 1 cytryny
4 duże gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki)


Przygotowanie:
Mąkę przesiać  do miski, dodać cukier, masło pokrojone na kawałki i żółtko. Zagnieść szybko ciasto ręką lub mieszadłem miksera. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na okrąg sporo większy niż średnica tortownicy. Wylepić nim dno i boki formy, spód podziurawić widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto wyłożć folią aluminiową, obciążyć np. ziarnami suchej fasoli. Piec 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez. Ostudzić. Temperaturę piekarnika obniżyć do 175 stopni.
Przygotować nadzienie. Listki mięty zmiksować w blenderze razem z cukrem. 3/4 cukru wymieszać ze śmietaną (resztę odłożyć), jajkami, serkiem i skórką cytrynową. Masę wylać na podpieczony spód i piec 30 minut. Po tym czasie na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki gruszki, posypać pozostałym cukrem z miętą i piec jeszcze 20 minut. Ostudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawa ta Twoja tarta:)
    znajdzie się kawałeczek, abym mogła się poczęstować?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do mnie po wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. intrygująca, to na pewno ;]
    i orzeźwiająca.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger