Kotlety schabowe z gruszką i gorgonzolą


Skoro już jestem przy gruszkowych klimatach, dziś jeszcze jedna propozycja z tym owocem, ale teraz w wersji wytrawnej. Pyszny obiad w sam raz na zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Grillowane kotleciki schabowe z gruszką smażoną w białym winie z szałwią i serem gorgonzola. Jest to zestaw idealny, każdy składnik znakomicie tu ze sobą współgra i żadnego nie może  zabraknąć. Najlepiej by się tu sprawdziła świeża szałwia. Niestety nachodziłam się za nią pół dnia i nie udało mi się jej kupić. Z braku laku użyłam suszonej. Schab można zastąpić innym mięsem np. piersią kurczaka. Danie będzie wtedy bardziej delikatne. Przepis pochodzi z niemieckiego magazynu Land Idee: Sommer Küche. Zmieniłam nieco proporcje.


 


Składniki (na 2-3 porcje):
2 gruszki
1/2 cebuli
4 gałązki świeżej szałwii (można zastąpic suszoną)
2 łyżki oliwy
150 ml białego wytrawnego wina
sól 
pieprz
150 g gorgonzoli
4 kotlety schabowe (po 1-2cm grubości każdy)


Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w ósemki gruszki oraz szałwię, jeszcze chwilę smażyć. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
W międzyczasie umyć i osuszyć kotlety. Posypać solą i pieprzem. Grillować na patelni grillowej wedle uznania. Pod koniec na każdym kotlecie ułożyć po kilka kawałków gorgonzoli, przykryć i poczekać aż ser się rozpuści. 
Gruszki w winie doprawić solą i pieprzem.
Kotlety przełożyć na talerze, ułożyć na nich po kilka kawałków gruszki i polać sosem. Podawać z dowolnym dodatkiem. U mnie ziemniaki w mundurkach.


4 komentarze:

  1. Ojej! Ale pyszności :) Już drukuję przepis, bo właśnie szukałam czegoś na obiad w weekend! Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo!:) Cieszę się i życzę smacznego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam już danie główne całej rodzinie na święta :) Mniaaaaaaaaami

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger