Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami


Macie ochotę na pyszne ciasto ze śliwkami, a nie chcecie się zbytnio napracować? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was! :-) Przygotowanie go zajęło mi dokładnie 20 minut! Pobrudziłam 1 miskę, 1 łyżkę, 1 nóż, 1 sitko i 1 kubeczek ;-) Nim się obejrzałam ciasto już siedziało w piekarniku. Jest przepyszne, bardzo kruche, niezbyt słodkie i baaardzo migdałowe. Przed namoknięciem ciasta przez soki owoców chroni je warstwa z płatków migdałów i skrobi kukurydzianej. Jeśli jej nie macie, użyjcie ziemniaczanej. Kolejny przepis z magazynu Lisa Kochen Backen:Sweet Dreams. Koniecznie wypróbujcie!





Składniki (forma o śr. 24 cm):
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
150 g cukru
150 g mielonych migdałów
200 g masła
50 g płatków migdałowych
1 łyżka i skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 kg śliwek węgierek
cukier puder do podania

 
 Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką. 
Śliwki umyć i przepołowić.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać mielone migdały, cukier i wymieszać. Wrzucić pokrojone na kawałki masło. Ciasto wyrobić mieszadłem miksera na grubszą kruszonkę. 3/4 wyłożyć do formy dociskając do dna, resztę odłożyć. Na cieście rozsypać równomiernie płatki migdałowe i skrobię (najlepiej przesiać ją przez sitko). Następnie rozłożyć śliwki i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50 minut, ostudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje to ciasto, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta mnie przyprawiają o zawrót głowy :D Nie dość że szybko i bez brudzenia masy naczyń, to jeszcze pysznie!

    A tak ogólnie - mogę wiedzieć skąd taki piękny talerzyk??

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhh to kruche ciasto... zawsze mam dylemat, lepiej wygląda, czy lepiej smakuje?!
    Twoje, ideał :)
    Pozdrawiam i zapraszam w moje skromne blogoprogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arvén talerze kupiłam na Allegro. Są ceramiczne,ciężkie i solidne. Jestem z nich bardzo zadowolona,do tego były tanie jak barszcz. Firmy Ambition,na pewno łatwo znajdziesz,pozdrawiam!:)

    oninchoco z przyjemnością zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, w takiej postaci mogę zawsze jeść śliwki. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger