Kruche tartaletki z serem i śliwkami


Co prawda miałam zamieścić przepis na blogu dopiero jutro, ale ponieważ dziś mam w planie kolejny słodki wypiek, nie mogłam się powstrzymać :-) Babeczki są idealne! Bardzo kruche, nie za słodkie i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Trzymałam się ściśle przepisu i do każdej tartaletki włożyłam po 4 połówki śliwek. Mogę jednak śmiało powiedzieć, że możecie ich dać o kilka więcej. Ja tak zrobię następnym razem. Babeczki wyszły dość blade, bo o zgrozo, zapomniałam posmarować je żółtkiem przed pieczeniem ;-) Myślę jednak, że takie prawie bialutkie też mają swój urok :-) Przepis pochodzi z niemieckiego magazynu Lisa Kochen Backen: Sweet Dreams. Jutro kolejne śliwkowe słodkości, a po powrocie z urlopu zaserwuję Wam porządną dawkę dyniowych różności!





Składniki (na 6 sztuk):
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
100 g zimnego masła
1 żółtko

Nadzienie: 
250 g sera na serniki (u mnie 24% tłuszczu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kaszy mannej
kilkanaście śliwek węgierek
50 g płatków migdałowych

Ponadto:
1 żółtko do posmarowania babeczek
cukier puder do podania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski z solą, wsypać cukier i wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki i żółtko. Wyrobić jednolite ciasto hakiem miksera lub dłońmi. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 20-30 minut w lodówce.
W tym czasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać z sokiem z cytryny, wanilią, cukrem i kaszą manną. Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wypestkować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 6 foremek do tartaletek o średnicy 10-12 cm, każdą wysmarować masłem. 
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wyciąć 6 kółek o średnicy nieco większej niż foremki. Wyłożyć każdą foremkę wypuszczając brzegi na zewnątrz. Do każdej włożyć po 2 łyżki sera i kilka połówek śliwek. Wystające ciasto zawinąć do środka. Każdą babeczkę posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut, studzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. ojeeej, śliwki w najlepszym wariancie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piękne te tartaletki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają uroczo, nawet takie bladziutkie. Od razu zrobiłabym podwójną porcję, bo 6 dla takich łasuchów jak moja rodzinka to za mało. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger