Pavlova z bitą śmietaną, gruszkami i orzechami


 Odkąd zrobiłam swoją pierwszą bezę, z przyjemnością wypróbowuję kolejne połączenia smakowe. Jest to dla mnie deser, który daje ogromne pole do popisu. Można do woli bawić się dodatkami i sezonowymi owocami. Dziś jego bardziej jesienna odsłona, z gruszkami. Co prawda w przepisie jest mowa o gruszkach z puszki i takich też użyłam, ale równie dobrze można ugotować świeże :-) Przepis z książki Jamie Oliver w domu. Gruszki, orzechy laskowe i czekolada, przepysznie! Z uwagi na to, że deser nie nadaje się do długiego przechowywania, zrobiłam go z połowy składników, ale podaję oryginalne proporcje.


 


Składniki (na 6-8 porcji):
białka z 4 dużych jajek
200 g cukru pudru
szczypta soli morskiej
100 g orzechów laskowych bez skórek
2 puszki gruszek w syropie (po 400 g każda)
2 kawałki korzenia imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
400 ml śmietanki kremówki
50 g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
ewentualnie skórka z 1 pomarańczy


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Ubić białka na sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania dodawać stopniowo 200 g cukru pudru wymieszanego z solą. Miksować ok. 8 minut aż piana będzie gładka i lśniąca. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i rozsmarować na nim masę, dowolnie na kształt okręgu lub prostokąta. Bezę piec na środkowym poziomie piekarnika przez godzinę. Powinna być krucha na zewnątrz i ciągnąca się w środku.
Równocześnie z bezą wstawić do piekarnika drugą blachę z orzechami laskowymi również na godzinę.
W międzyczasie osączyć gruszki zachowując syrop z 1 puszki. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki. Zachowany syrop przelać do rondla, dodać imbir i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć go z ognia i dodać do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
Po godzinie wyjąć bezę i orzechy z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Bezę przełożyć na półmisek lub paterę. Śmietanę ubić na półsztywno z 50 g cukru pudru i miąższem wanilii. Uprażone orzechy utłuc w ściereczce kuchennej. 
Na bezę wyłożyć warstwę bitej śmietany i pokrojone gruszki. Całość posypać orzechami i polać sosem czekoladowym. Można posypać startą skórką pomarańczową.


4 komentarze:

  1. Z gruszkami musi smakowac wybornie i... jesiennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi dodatkami bezy jeszcze nie jadlam. Wyglada przepysznie :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger