Pizza z dynią i szałwią



Niestety lato powoli dobiega końca. Nie nacieszyłam się nim wcale w tym roku. Ładnej pogody było jak na lekarstwo, a kiedy zdarzyło się, że była, nie mieliśmy czasu, by to wykorzystać. Jest to moje najuboższe lato w wycieczki rowerowe, spacery, rejsy i gotowanie też. Dawno nie zdarzyło mi się jeść tak często w restauracjach. Wcale mnie to nie cieszy, bo dobrych w rozsądnej cenie u nas brak. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej... Póki co liczę na piękną złotą jesień. Czasu będziemy mieli sporo, więc mam nadzieję, że choć trochę nadrobię straty. Zaczynamy 2-tygodniowym urlopem pod koniec września i wyjazdem w góry. Po zregenerowaniu sił na nowo wparuję do kuchni. Mam mnóstwo pomysłów i przepisów do wykorzystania. Nie mogę się doczekać jesienno-zimowego gotowania. W domu jest wtedy jeszcze bardziej ciepło i rodzinnie.
Dziś pierwszy jesienny przepis: pizza z dynią i szałwią. Jest pyszna, koniecznie do zrobienia w dyniowym sezonie! Wyrosła mi jak szalona, choc korzystałam z identycznych proporcji jak przy tej pizzy z karmelizowaną cebulą. Pomysł na farsz zaczerpnęłam z książki Kuchnia włoska.Ingrediencje i klasyczne przepisy. Jednak ciasto i proporcje zostały mocno przeze mnie zmienione.


 


 Składniki (na pizzę o śr.30-40 cm):
Ciasto:
250 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
150 ml ciepłej wody

Nadzienie:
1/2 szklanki błyskawicznego sosu pomidorowego z tego przepisu
250 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni *
1 kulka mozzarelli
100 g serka koziego (twarożku)
szałwia (świeża lub suszona)

*Użyłam dyni odmiany Hokaido. Piekłam już oczyszczoną i pokrojoną w kostkę, skropioną oliwą przez ok.25 minut.


Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru w 50 ml ciepłej wody. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż zaczną pracować. Na powierzchni pojawi się piana.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą. Dodać drożdże i pozostałe 100 ml wody. Wyrobić elastyczne ciasto ręką lub hakiem miksera. Pod koniec wyrabiania dodać 1 łyżkę oliwy. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
Po tym czasie wyjąć ciasto na opruszony mąką blat. Rozwałkować ciasto bądź uformować ręcznie okrąg o średnicy 30-40 cm, przełożyć na wysmarowaną oliwą blachę, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni.
Podrośniętą pizzę posmarować sosem pomidorowym, na nim ułożyć plastry mozzarelli, kawałki dyni i serka koziego. Całość posypać szałwią.Piec 15 minut na górnej półce piekarnika.


5 komentarzy:

  1. Pychotka;) z dynią jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pizzę jadłam już nawet z bananami, ale z dynią jeszcze nie miałam okazji sprobować. wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba, przepis sobie wezmę;)
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza z dynią to dla mnie nowość, jednak sądzę że akceptowana z pełnym uśmiechem na twarzy i ślinotokiem w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pizza z dynią. z szałwią?
    o rany! a myślałam, że żadna opcja mnie już nie zaskoczy! ;]
    pysznie, pysznie!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger