Korzenny sernik dyniowy


Kocham serniki ponad wszystkie ciasta na świecie. Aż dziw bierze, że je tak rzadko ostatnio piekę. Będzie trzeba temu zaradzić. Pierwszy krok zrobiony ;-) Jadłam już tyle przepysznych serników, że  chyba nie jestem w stanie wymienić ulubionego. Ten będzie kolejnym ulubionym :-) Kiedy już sobie przygotujemy puree z dyni zrobienie go jest banalne i szybkie. Warto więc zająć się pieczeniem dyni dzień wcześniej. Przepis znajdziecie tutaj . Sernik jest kremowy, dynia w nim nie dominuje, a przyprawy nadają mu głęboki korzenny aromat. Jest idealny na coraz chłodniejsze jesienne dni. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia (nr 9/2011). Lekko go zmodyfikowałam między innymi dodając warstwę z kwaśnej śmietany.



  
Składniki (forma o śr. 22 cm):
2 szklanki puree z pieczonej dyni
750 g tłustego zmielonego twarogu
6 jajek
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny
200 g cukru
400 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Puree, twaróg, jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, przyprawy, sok z cytryny i cukier zmiksować krótko do połączenia się składników. Wlać do formy. Sernik piec 60 minut. Na dolnej półce piekarnika ustawić blachę z gorącą wodą. Pieczenie z parą zapobiegnie pękaniu ciasta. Po tym czasie wyjąc sernik i rozsmarować na nim warstwę śmietany wymieszanej z wanilią i cukrem pudrem. Piec jeszcze 10 minut. Studzić w stopniowo otwieranym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.


9 komentarzy:

  1. Jeśli powiem po prostu, że jest piękny to chyba nie będzie odkrywcze... Ale właśnie taki jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie sie prezentuje, podejrzewam, ze smakuje bardzo jesiennie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaam, wygląda cudownie. zrobię z pewnością bo uwielbiam serniki:) a na dyniowy się czaję już od jakiegoś czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek wygląda uroczo i pysznie. Super zdjęcia:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie korzenne aromaty mi pasuja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, bajeczny :) Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger