Razowa tarta z pieczoną dynią, pietruszką i marchewką


 Tarta  do najpiękniejszych nie należy, a przed pieczeniem miałam pewne obawy, czy to aby będzie wszystko dobrze smakowało. O ile pieczona dynia przekonała mnie od razu, o tyle pietruszka już niekoniecznie. Mimo wszystko ciekawość nie dawała mi spokoju i postanowiłam spróbować. Już od pierwszego kawałka wiedziałam, że było warto! Warzywa znakomicie do siebie pasują, kozi ser dodaje charakteru, orzechy przyjemnie chrupią, a zioła dodają aromatu. Ciasto z mąki razowej pasuje tu idealnie i zapewni nam porządną dawkę błonnika. Tarta nie jest zbyt ciężka. Zachwyca kolorami i ma prawdziwie jesienny charakter. Bardzo polecam! Przepis pochodzi z bloga Cook your dream . Od siebie dodałam do nadzienia orzechy włoskie. Tartę podałam z kwaśną śmietaną z miodem, która nieźle współgrała z pieczonymi warzywami.


 


Składniki (na tartę o śr. ok 25 cm):
Ciasto:
250 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
115 g zimnego masła
1/4 crème fraiche (można zastąpić kwaśną śmietaną)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

Nadzienie:
350 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 korzenie pietruszki (w oryginale pasternak)
3 średnie marchewki
2 czerwone cebule
3 łyżki oliwy
główka czosnku
1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
sól 
pieprz
100 g koziego twarożku
50 g orzechów włoskich zrumienionych na suchej patelni i posiekanych

Do podania:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka płynnego miodu
pieprz


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone na kawałki masło. Ciasto wyrobić palcami lub mieszadłem miksera do postaci kruszonki. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z wodą i sokiem z cytryny, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w niezbyt cienkie plastry. Warzywa wymieszać z dynią, z 3 łyżkami oliwy, tymiankiem i rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Główkę czosnku obrać z zewnętrznych warstw, skropić delikatnie oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Wszystko razem piec ok. 30-35 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Po tym czasie ząbki czosnku wycisnąć na warzywa. Następnie wymieszać je  z orzechami i 3/4 serka. 
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką na okrąg o śr. ok. 30 cm.  Na środek wyłożyć nadzienie, zachowując 5 cm margines. Wierzch posypać resztą sera. Brzegi ciasta złożyć do środka. Tartę przenieść na papierze na blachę i piec 40 minut. Przestudzić ok. 10 minut i podawać ze śmietaną wymieszaną z miodem i pieprzem.


5 komentarzy:

  1. swietnie sie prezentuje:)i az nabralam na nia apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jaka razowa? żytnia, pszenna...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za spostrzegawczośc:) Razowej pszennej,już poprawiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta śmietana i miód jako dopełnienie tarty.. całośc bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger