Risotto z dynią


Od kilku dni na Everyday mieszka słodka pin up girl :-) Kiedy zakładałam bloga, od razu wpadł mi do głowy pomysł na tą postać w nagłówku. Trochę czasu minęło zanim został zrealizowany, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale ;-) Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Łukasza ze Studio Pestka ! Myślę, że ta mała zmiana wprowadziła na bloga trochę ciepła i teraz jest bardziej przytulnie. Mi się podoba.
W kwestii kulinarnej dalej króluje u mnie dynia. Dziś risotto z dynią, suszoną szynką, orzechami i kozim serem. Połączenie to bardzo przypadło mi do gustu. Szynka dodaje niesamowitego aromatu. Razem z serem kozim znakomicie równoważy słodycz dyni. Użyłam szynki tyrolskiej, bo ostatnio mam na jej punkcie bzika. Nada się też inna suszona, np. parmeńska lub serrano. Można użyć wędzonej szwarcwaldzkiej lub boczku. Co kto woli. Przepis został przeze mnie zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z magazynu Kuchnia (nr 9/2011).


 


Składniki (dla 3 osób):
150 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę (obierki zostawić do wywaru)
1 cebula
1 marchewka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 szklanek wody
sól
pieprz
oliwa
1 szalotka
1 szklanka ryżu do risotto
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 plasterki suszonej szynki
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich zrumienionych na suchej patelni
2 łyżki koziego sera (twarożku)


Przygotowanie:
Do rondla włożyć obierki dyni, obraną marchewkę, obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, i ziele angielskie. Wlać 5 szklanek wody. Dodać szczyptę soli, pieprzu i 1 łyżkę oliwy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut.
Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić posiekaną szalotkę. Dodać pokrojoną dynię i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wsypać ryż i smażyć co jakiś czas mieszając aż stanie się niemal przeźroczysty. Wlać wino i odparować. Dodawać po 1 chochli wywaru do ryżu i gotować aż cały zostanie wsiąknięty. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie al dente, zajmie to ok. 20 minut i może nam zostać trochę bulionu. Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać orzechy i szynkę. Doprawić pieprzem. Podawać z serem kozim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger