Szybkie ciasto kokosowe z serem i śliwkami


Co prawda po powrocie z urlopu miałam się od razu wziąć za wypieki dyniowe, jednak ostatecznie nie mogłam sobie odmówić ostatniego w tym roku ciasta ze śliwkami. Miało być szybkie, więc zmodyfikowałam  ten przepis . W efekcie powstało niezwykle kokosowe ciasto z kremową warstwą sera i dużą ilością kwaskowatych owoców. Dla pewności, że ciasto nie namoknie podczas pieczenia, można wcześniej podpiec sam spód. Przyznam się, że z lenistwa tego nie zrobiłam, a jednak zabieg ten byłby tu wskazany :-) By było mniej kokosowo, można zastąpić wiórki mąką, a ich samych użyć tylko do kruszonki. Pełna dowolność! Już dziś zapraszam na dyniowe wariacje, które mam nadzieję przedstawię Wam niebawem.


 


Składniki (na formę o śr. 24cm):
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego imbiru
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
200 g masła
250 g tłustego twarogu zmielonego
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
2 łyżki mąki
600 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką.
Śliwki umyć i przepołowić.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i imbirem. Dodać wiórki kokosowe, cukier i wymieszać. Wrzucić pokrojone na kawałki masło. Ciasto wyrobić mieszadłem miksera na grubszą kruszonkę. 3/4 wyłożyć do formy dociskając do dna, resztę odłożyć. Spód najlepiej podpiec przez ok. 15-20 minut w piekarniku i ostudzić.
W międzyczasie ser wymieszać z cukrem, jajkiem, mąką i ekstraktem waniliowym. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu rozłożyć śliwki i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50 minut, dokładnie ostudzić. 


5 komentarzy:

  1. Niezwykłe! I jakie fotogeniczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny i pyszny widok!
    Ale dlaczego ostatnie śliwkowe?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie- rewelacja :)
    Można kawałeczek? Chociaż taki malutki... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przesmacznie :) Kokos i śliwka, brzmi inspirująco. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger