18 maja 2011

Penne z surową cukinią i miętą

Przez ostatni tydzień za oknem panowało prawdziwe lato! W takie dni ciężko o apetyt na ciężkie obiady. Ten makaron jest na nie idealny. Lekki i orzeźwiający!Uwielbiam takie genialne w swej prostocie dania. Mało składników, ale za to jakich. Cukina, mięta, cytryna i dobra oliwa extra vergine = zestaw idealny. Polecam również jako samodzielną sałatkę bez makaronu jako dodatek do ryb lub lekkich mięs. Przepis jak zwykle z książki Makarony :-)


14 maja 2011

Muffiny razowe z marchewką i suszonymi śliwkami


To póki co ostatnie wycieczkowe muffiny. Z ciężkim bólem serca muszę stwierdzić, że jednak co za dużo to niezdrowo :-) Częstotliwość ich pieczenia spowodowała, że chwilowo mam ich dość. Zatem zarządzam muffinkową przerwę! Trzeba za czymś zatęsknić, by bardziej to docenić. Na blogu nie będą ostatnie. Mam jeszcze jeden bardzo, ale to bardzo zaległy przepis do wrzucenia. Te muffiny są jeszcze zdrowsze niż poprzednie, gdyż w ogóle ich nie słodzimy. Jedyną słodycz dają tu suszone owoce i cytrynowy lukier. Oczywiście spragnieni większych słodkości mogą dodać do nich np. ok.2 łyżek miodu. Mi jednak bardzo smakowały bez niego, aż za bardzo:-) Jest to kolejny przepis zaczerpnięty od Anji .


Łosoś teriyaki


To kolejny pomysł na obiad w orientalnym wydaniu. Dość popularny łosoś w marynacie teriyaki + makaron na ostro. Dla wzmocnienia azjatyckiego efektu podałam małe kolby kukurydzy. Przepysznie! Przepis na łososia cytuję za Asią . Niestety z przyczyn czysto technicznych musiałam obyć się bez grilla, więc rybę piekłam w piekarniku pod rozgrzanym grillem. Kłóci się to z japońską sztuką, ale smakuje dobrze. Pomysł na makaron pochodzi z magazynu Kuchnia (3/2010).


13 maja 2011

Pstrąg w migdałach


 Gdy zobaczyłam w sklepie świeże pstrągi od razu wylądowały w mojej torbie. Trochę bez zastanowienia, gdyż nie miałam na nie konkretnego pomysłu, za to z sentymentu, bo ostatni raz pstrąga świeżego jadłam podczas wrześniowego urlopu w Tatrach. Miał więc być bez niczego, jak go pan Bóg stworzył usmażony na patelni. Jednak po powrocie do domu zaczęłam myśleć i szukać. I tak z pomocą przyszła mi kolejny raz książka Kuchnia hiszpańska i portugalska. Tak też powstał przepyszny sosik migdałowy. A by nie było nudno jeszcze pyszniejsza sałatka ze szpinaku (magazyn Kuchnia nr 9/2010). Obiad bardzo smaczny, aczkolwiek ubrudziliśmy się jak dzieci. tak to jest, jak na co dzień jada się tylko filety ;-)


Zupa pomidorowa z mozarellą


Raczej zawsze mam w lodówce pomidory w puszce i passatę pomidorową. Taka zupa ratuje mnie zawsze kiedy kompletnie nie mam pomysłu na obiad i nawet nie chce mi się go szukać :-) Wystarczy wlać wszystko do garnka, chwilę gotować i zmiksować. Wybornie smakuje z bagietką posmarowaną pesto z bazylii i nigdy się nie nudzi. Polecam pomidory i passatę marki Cirio i domowe pesto .


Indyjska sałatka z marchewką i wieprzowiną


Od pewnego czasu eksperymentuję z orientalnymi daniami. Uwielbiam je za bogactwo smaków i aromatów. To niesamowite ile mogą zdziałać przyprawy i jak bardzo odmienić klasyczny obiad. Ta sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Znakomite połączenie lekko pikantnego mięsa z orzeźwiającą chrupką marchewką. Problemem okazał się u mnie zakup garam masala, więc zrobiłam ją sama. Przepis znalazłam na jakimś forum Onetu. Bardzo prosty. Z podanych proporcji wyszedł mi pokaźny słoiczek przyprawy. Przepis na sałatkę pochodzi z książki Jamie Oliver w domu.


5 maja 2011

Fusilli z fasolą i bazyliowym pesto


Będzie to bardzo smaczny makaron pod warunkiem, że użyjemy dobrego pesto. U mnie od dłuższego czasu zalegało na półce kupno pesto, więc postanowiłam je zużyć. Jednakże upewniłam się tylko w tym, że nie ma lepszego pesto niż domowe i takie właśnie polecam. Jest szybkie w przygotowaniu, a składniki nie powinny sprawić nam kłopotu. Nauczyłam się też dostosowywać je do zawartości mojego portfela i osiągalnych składników. I tak orzeszki piniowe praktycznie zawsze zastępuję uprażonymi pestkami słonecznika. Można też użyć migdałów lub pestek dyni. Gdy nie mam oryginalnego parmezanu używam litewskiego Dziugasa. Jest o połowę tańszy, a naprawdę nie odstaje w smaku. Wracając do pesto. Spotkałam się z wieloma wersjami różniącymi się mniej lub bardziej proporcjami. Ja swoje zawsze robię na oko. Tu podaję przepis, który chyba najbardziej pasuje do mojego.
Żeby danie było jeszcze bardziej kolorowe użyłam fusilli tricolore. Przepis jak zwykle z kopalni pomysłów na pasty, czyli książki Carli Bardi Makarony. Jak tak dalej pójdzie to skopiuję ją tu całą ;-)

3 maja 2011

Muffiny razowe z bananami i żurawiną



Po świątecznym obżarstwie i słodkich wypiekach postawiłam tym razem na coś lżejszego. Zamiast białej mąki - razowa, zamiast cukru - miód i zamiast masła - oliwa. Efekt mnie zachwycił! Najlepsze muffinki jakie ostatnio jadłam. Bardzo pożywne, niezbyt słodkie i  zdrowe! Przepis znalazłam na stronie www.anjasfood4thought.com . Anja podaje mnóstwo przepisów na zdrowe muffiny, granole i batoniki piknikowe. Już wiem, że skorzystam z nich niebawem. Mam zamiar zrobić kilka rodzajów batoników na zbliżający się wielkimi krokami majowy rejs :-) Ale o tym później.


Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem


Uwielbiam to połączenie smaków: słony wędzony łosoś, koperek, chrzan i cytryna. Z młodymi ziemniaczkami to zestaw idealny. Prosty i lekki obiad nie wymagający od nas większego zaangażowania. Przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie ziemniaków. Od siebie dodałam zrumienione orzechy włoskie, co chyba nie było najlepszym pomysłem. Nieco zaburzyły mi wiejski charakter tego dania, choć smakowo pasowały. Przepis z książki Jamie Oliver w domu.


Spaghetti di scammaro


Jest to tradycyjne danie wielkopiątkowe w Campanii. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari Znane i nieznane dania kuchni włoskiej. Prosty i szybki makaron, który zaskakuje słodko-słonym smakiem


2 maja 2011

Łosoś z salsą romesco


Przepis na tą pyszną salsę pochodzi z książki Kuchnia hiszpańska i portugalska. Była dodatkiem do kebabów z żabnicy. Niestety nie miałam ryby nadającej się na kebaby. Podałam więc sos do pieczonego łososia, którego uwielbiam za smak, kolor i  delikatność. Salsa ma  konsystencję dipu i będzie pasowała zarówno do innych ryb, mięsa jak i przystawek. Bardzo ostra dzięki czosnkowi i chilli, przy tym niezwykle aromatyczna z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pieczonej papryki.Polecam!


1 maja 2011

Szybka klasyczna babka


Pierwotnie był ambitny plan zrobienia na święta szafranowych brioszek. Niestety jak to z planami bywa, nic z tego nie wyszło. Nie miałam czasu na wyrabianie i czekanie na wyrastanie ciasta. W ostatniej chwili przed świętami Asia zamieściła u siebie przepis na Babkę Last Minute :-) W domu miałam wszystkie składni, więc nie namyślałam się długo. Babka jest szybka w wykonaniu, ma klasyczny i ponadczasowy smak. Przypadła do gustu szczególnie mojemu D. co mnie bardzo ucieszyło :-) Ja swoją upiekłam z połowy składników.


Miniserniczki z musem truskawkowym


Kupiłam na święta twaróg Piątnicy w wiaderku - 1kg. Do sernika kajmakowego zużyłam 600g. W ramach rozsądnego gospodarowania postanowiłam zrobić małe serniczki w papilotkach. Bardzo fajna alternatywa dla sernika, do zabrania na piknik czy wędrówkę, a także kiedy nam się spieszy, a mamy ochotę na sernik. Miniserniczki mają same zalety: smak niczym się nie różni od dużego sernika, czas pieczenia jest 3-krotnie krótszy, nie trzeba ich długo chłodzić ani kroić, papilotki idealnie z nich schodzą, lepiej niż z muffinek :-) A więc idealne rozwiązanie dla zabieganych :-) Przepis z bloga www.annies-eats.net . Oryginalnie z musem malinowym, ja zrobiłam z truskawkowym i z połowy porcji.