18 września 2011

Aromatyczne piersi kurczaka w sosie imbirowo-miodowym


Nie jestem typowym mięsożercą. Na co dzień rzadko jadam czerwone mięso. Nie jadam też w zasadzie kiełbas i wędlin. Przeważnie wybieram delikatny drób. By nie było nudno ciągle szukam nowych przepisów, by w prosty i ciekawy sposób urozmaicić swoje obiady. Dziś delikatna pierś kurczaka pieczona w sosie o dość zdecydowanym smaku ziół, imbiru, czosnku i sosu sojowego. Całość przełamuje słodki miód i egzotyczna sałatka z ogórków i brzoskwini. Wszystko nieźle się komponuje i wprowadza do zwykłego obiadu delikatny powiew orientu. Przepis z magazynu Kuchnia (nr 7/2007), lekko przeze mnie zmodyfikowany.


17 września 2011

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami


Macie ochotę na pyszne ciasto ze śliwkami, a nie chcecie się zbytnio napracować? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was! :-) Przygotowanie go zajęło mi dokładnie 20 minut! Pobrudziłam 1 miskę, 1 łyżkę, 1 nóż, 1 sitko i 1 kubeczek ;-) Nim się obejrzałam ciasto już siedziało w piekarniku. Jest przepyszne, bardzo kruche, niezbyt słodkie i baaardzo migdałowe. Przed namoknięciem ciasta przez soki owoców chroni je warstwa z płatków migdałów i skrobi kukurydzianej. Jeśli jej nie macie, użyjcie ziemniaczanej. Kolejny przepis z magazynu Lisa Kochen Backen:Sweet Dreams. Koniecznie wypróbujcie!


16 września 2011

Kruche tartaletki z serem i śliwkami


Co prawda miałam zamieścić przepis na blogu dopiero jutro, ale ponieważ dziś mam w planie kolejny słodki wypiek, nie mogłam się powstrzymać :-) Babeczki są idealne! Bardzo kruche, nie za słodkie i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Trzymałam się ściśle przepisu i do każdej tartaletki włożyłam po 4 połówki śliwek. Mogę jednak śmiało powiedzieć, że możecie ich dać o kilka więcej. Ja tak zrobię następnym razem. Babeczki wyszły dość blade, bo o zgrozo, zapomniałam posmarować je żółtkiem przed pieczeniem ;-) Myślę jednak, że takie prawie bialutkie też mają swój urok :-) Przepis pochodzi z niemieckiego magazynu Lisa Kochen Backen: Sweet Dreams. Jutro kolejne śliwkowe słodkości, a po powrocie z urlopu zaserwuję Wam porządną dawkę dyniowych różności!


Brownie z jeżynami i polewą z mascarpone


Już w poniedziałek wieczorem wyjeżdżamy w góry na długo oczekiwany urlop. Nie mogę się doczekać! Póki co postaram się nadrobić zaległości na blogu, bo trochę ich jest. Na pierwszy rzut niech będzie to brownie z jeżynami. Brownie jak to brownie, bardzo czekoladowe, zawsze tak samo smaczne :-) Kwaskowate jeżyny znakomicie przełamują jego słodycz, a  polewa z mascarpone dodaje mu delikatności. Muszę się przyznać, że popełniłam mały błąd. Owoce wmieszałam do masy. Nie róbcie tego. Po prostu rozłóżcie je na masie w formie. Część moich jeżyn opadła na spód, co spowodowało, że ciasto było zbyt wilgotne, nawet jak na brownie. Na szczęście uratowałam sytuację chłodząc ciasto w lodówce. Zdjęcia robiłam przed tym zabiegiem ;-) W przyszłości jednak nie dopuszczę do kolejnej takiej sytuacji. Tak czy siak deser był pyszny! Przepis na brownie od Donny Hay. Dodanie jeżyn i polewy było moim pomysłem.


9 września 2011

Kotlety schabowe z gruszką i gorgonzolą


Skoro już jestem przy gruszkowych klimatach, dziś jeszcze jedna propozycja z tym owocem, ale teraz w wersji wytrawnej. Pyszny obiad w sam raz na zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Grillowane kotleciki schabowe z gruszką smażoną w białym winie z szałwią i serem gorgonzola. Jest to zestaw idealny, każdy składnik znakomicie tu ze sobą współgra i żadnego nie może  zabraknąć. Najlepiej by się tu sprawdziła świeża szałwia. Niestety nachodziłam się za nią pół dnia i nie udało mi się jej kupić. Z braku laku użyłam suszonej. Schab można zastąpić innym mięsem np. piersią kurczaka. Danie będzie wtedy bardziej delikatne. Przepis pochodzi z niemieckiego magazynu Land Idee: Sommer Küche. Zmieniłam nieco proporcje.


7 września 2011

Pavlova z bitą śmietaną, gruszkami i orzechami


 Odkąd zrobiłam swoją pierwszą bezę, z przyjemnością wypróbowuję kolejne połączenia smakowe. Jest to dla mnie deser, który daje ogromne pole do popisu. Można do woli bawić się dodatkami i sezonowymi owocami. Dziś jego bardziej jesienna odsłona, z gruszkami. Co prawda w przepisie jest mowa o gruszkach z puszki i takich też użyłam, ale równie dobrze można ugotować świeże :-) Przepis z książki Jamie Oliver w domu. Gruszki, orzechy laskowe i czekolada, przepysznie! Z uwagi na to, że deser nie nadaje się do długiego przechowywania, zrobiłam go z połowy składników, ale podaję oryginalne proporcje.


5 września 2011

Cytrynowe muffinki z malinami


Na zakończenie sezonu malinowego pyszne muffinki. Lekko cytrynowe, z dużą ilością owoców, bardzo lekkie. Upiekłam je wczoraj z myślą o rowerowej przejażdżce. Pogoda była idealna, lato w pełni! To pewnie ostatnie jego podrygi, dlatego tym bardziej przyjemnie wcinało się malinowe babeczki :-) A dziś? Dziś już leje jak z cebra ;-) Ale wciąż jest ciepło!


2 września 2011

Pizza z dynią i szałwią



Niestety lato powoli dobiega końca. Nie nacieszyłam się nim wcale w tym roku. Ładnej pogody było jak na lekarstwo, a kiedy zdarzyło się, że była, nie mieliśmy czasu, by to wykorzystać. Jest to moje najuboższe lato w wycieczki rowerowe, spacery, rejsy i gotowanie też. Dawno nie zdarzyło mi się jeść tak często w restauracjach. Wcale mnie to nie cieszy, bo dobrych w rozsądnej cenie u nas brak. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej... Póki co liczę na piękną złotą jesień. Czasu będziemy mieli sporo, więc mam nadzieję, że choć trochę nadrobię straty. Zaczynamy 2-tygodniowym urlopem pod koniec września i wyjazdem w góry. Po zregenerowaniu sił na nowo wparuję do kuchni. Mam mnóstwo pomysłów i przepisów do wykorzystania. Nie mogę się doczekać jesienno-zimowego gotowania. W domu jest wtedy jeszcze bardziej ciepło i rodzinnie.
Dziś pierwszy jesienny przepis: pizza z dynią i szałwią. Jest pyszna, koniecznie do zrobienia w dyniowym sezonie! Wyrosła mi jak szalona, choc korzystałam z identycznych proporcji jak przy tej pizzy z karmelizowaną cebulą. Pomysł na farsz zaczerpnęłam z książki Kuchnia włoska.Ingrediencje i klasyczne przepisy. Jednak ciasto i proporcje zostały mocno przeze mnie zmienione.