Chlebek bananowy Billa Granger'a

Chlebek bananowy Billa Granger'a



Banany są moimi ulubionymi owocami dostępnymi przez cały rok. Można z nich wyczarować wiele pyszności idealnych na chłodne zimowe dni. Ostatnio często je smażę na maśle z miodem bądź zapiekam w piekarniku i zjadam z gęstym jogurtem naturalnym lub w wersji bardziej deserowej z lodami waniliowymi. Na zimowe śniadanie polecam również tę owsiankę z bananami i migdałami . A kiedy trochę o nich zapomnicie i okaże się, że owoce są już bardzo przejrzałe i niemal czarne, nie wyrzucajcie ich. Warto upiec taki oto chlebek bananowy. Jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubionym dżemem, koniecznie z szklanką mleka. Sprawdzi się też jako słodka przekąska z kleksem kwaśnej śmietany lub jako prowiant do pracy czy szkoły. W książkach, które ostatnio kupiłam znalazłam dwa różne przepisy, jeden autorstwa Sophie Dahl, drugi Billa Granger'a. Chwilę się zastanawiałam i póki co padło na chlebek Billa z książki Nakarm mnie. Jest szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można go pokroić na kromki i zamrozić korzystając kiedy mamy ochotę. Przepis nieco zmodyfikowałam. Biały cukier w całości zastąpiłam brązowym i zmniejszyłam  jego ilość o 70 g. Oryginał wydał mi się niebotycznie słodki.


Zapiekanka z ziemniaków i wędzonej makreli

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonej makreli


Przepis na tę zapiekankę poznałam kilka lat temu i od tamtej pory gości w moim menu. Jego autorem  jest Nigel Slater. Bardzo ją lubię, gdyż jest banalnie prosta w przygotowaniu, tania i po prostu pyszna! Ziemniaki stają się bardzo aromatyczne i całe przechodzą smakiem wędzonej ryby. W sumie nigdy nie trzymam się ściśle ustalonych proporcji. Czasem daję więcej kremówki, czasem używam chudszej śmietany. Można dodać cebulę, posypać zapiekankę po upieczeniu szczypiorkiem lub natką pietruszki, podać z sałatą lub innymi warzywami, takimi jak brokuły, szparagi czy fasolka. Pełna dowolność. Podstawowy przepis daje duże pole do popisu i naprawdę warto go znać. U mnie tym razem zapiekanka wzbogacona o czerwoną cebulę i podana z sałatką z sałaty lodowej, zielonego groszku i szczypiorku.


Parmezanowe paluszki z kurczaka i szybka quesadilla

Parmezanowe paluszki z kurczaka i szybka quesadilla


Długo mnie tu nie było, za  długo. To póki co najdłuższa przerwa w blogowaniu i mam nadzieję, że się szybko nie powtórzy. No chyba, że wyjadę na jakiś piękny i niespodziewany urlop ;-) W ostatnich tygodniach mało gotowałam. Nie było czasu albo chęci. Jedno jest pewne, kiedy nie gotuję, wyparowuje ze mnie radość, a kiedy zamawiam jedzenie na wynos dopada mnie poczucie winy.  Kilka dni temu wróciłam do kuchni, a na półce pojawiły się dwie nowe książki: Apetyczna panna Dahl i 30 minut w kuchni Jamiego. Wszystko więc wraca do normy :-)
Na początek nieco spóźniony przepis. To obiad w pół godziny, który z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom. Taki domowy fast food, ale o niebo zdrowszy. Pyszne parmezanowe paluszki są nieco podobne do nuggetsów. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu pieczone krótko na pergaminie, dzięki czemu są przyrumienione i ciągle soczyste. Do quesadilli można dać mniej sera, albo użyć innego mniej kalorycznego gatunku. Do podania proponuję szybki, gęsty i słodki sos pomidorowy oraz dla koloru i zdrowia zieloną sałatę. Przepisy Rachel Allen z programu Ulubione potrawy Rachel zmodyfikowane przeze mnie.


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger