Sernik piernik, czyli mocno korzenny sernik


Jeśli po niedawnych świętach nie znudziły wam się jeszcze klimaty piernikowe koniecznie spróbujcie upiec ten sernik. Nam się nie znudziły, a mój D. nie miałby z pewnością nic przeciwko, gdybym piekła pierniczki także latem, tak je lubi ;-) Połączenie sera i ich smaku jest genialne! Ten sernik jest jak wielki kremowy piernik, idealny! Kruchy spód z ciasteczek korzennych, duża ilość przyprawy do piernika i warstwa kwaśnej śmietany, same pyszności. Jest szybki i prosty w przygotowaniu jak każdy tego typu sernik, a w trakcie pieczenia w domu znów robi się jakby świątecznie dzięki niesamowitym zapachom :-) Pomysł na sernik zaczerpnęłam z magazynu Kuchnia (12/2011), ale dość mocno zmodyfikowałam przepis.




Składniki (tortownica o śr. 25 cm):
300 g ciasteczek korzennych
150 g roztopionego masła
1 kg tłustego kremowego sera na serniki
200 g miałkiego brązowego cukru
4 łyżki przyprawy do piernika
skórka otarta z 3-4 mandarynek
6 dużych jajek
500 ml kwaśnej śmietany 18%
50 g cukru pudru
cukier puder wymieszany pół na pół z cynamonem do posypania


Przygotowanie:
Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć folią aluminiową, wypuszczając jej brzegi na zewnątrz. Ciasteczka pokruszyć w blenderze na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi spód formy dokładnie dociskając. Schłodzić w lodówce do czasu pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser, brązowy cukier, przyprawę do piernika, skórkę z mandarynek i jajka zmiksować krótko do połączenia się składników. Masę wylać na warstwę ciasteczkową, piec 50 minut. W międzyczasie zmiksować śmietanę z 50 g cukru pudru. Wyłożyć na sernik po 50 minutach pieczenia i dalej dopiekać jeszcze 10 minut. Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

* wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową
** by sernik nie popękał najlepiej piec go z kąpielą wodną, tj. z blachą wypełnioną gorącą wodą umieszczoną na dnie piekarnika. Pęknięcie na zdjęciu powstało przy przenoszeniu sernika na talerz ;-)


7 komentarzy:

  1. U mnie swieta byly malo piernikowe, a to oznacza, ze korzennych smakow bynajmniej nie mam dosc. Trudno wiec sie dziwic, ze na widok tego sernika pociekla mi slinka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie uzupełnij piernikowe braki;)

      Usuń
  2. Idealny na ten zimowy czas. Uwielbiam wszystko co korzene ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem jak to zrobiłaś, ale ten piękny zapach unosi się aż u mnie w pokoju!;D
    wygląda przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie! Nie jadłam jeszcze piernikowego sernika!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis,! Sernik wyszedł pyszny, bardzo aromatyczny, piernikowy:)
    Dziękuję i zapraszam na kawałeczek:
    http://majanaboxing.blox.pl/2012/12/Sernik-piernik.html

    Majana

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger