Ciasto orzechowo-kasztanowe


Wahałam się czy zamieścić ten przepis. Ciasto bynajmniej nie wygląda jak na zdjęciu w gazecie. Od początku wiedziałam, że z przepisem jest coś nie tak. Niby powinno przypominać ucierane i ładnie wyrosnąć. Jednak ani sposób wykonania ani użyte składniki nie wskazują na otrzymanie takowego. Moje ciasto wyszło niskie i ciężkie, ale do zakalca mu daleko. Mimo wszystko bardzo nam smakowało. Niezbyt słodkie, bardzo orzechowe i pięknie pachnące czekoladą. 
Zastanawiałam się co zrobić, by otrzymać ciasto z fotografii. Czy najpierw utrzeć masło z cukrem, czy połowę orzechów zastąpić mąką, czy dodać więcej proszku do pieczenia? Zastanawiałam się tak długo aż doszłam do wniosku, że jednak pasuje mi ciasto w takiej postaci jakiej otrzymałam :-)
Przepis z magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams (1/2011) z moimi małymi zmianami.




Składniki (tortownica o śr.24-25 cm):
200 g niesłodzonego puree z kasztanów*
100 g brązowego cukru
100 g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Puree zrobiłam sama miksując gotowane kasztany z kilkoma łyżkami mleka.

Polewa:
125 g gorzkiej czekolady (zaw. kakao min.70%)
40 g masła


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o śr. 24-25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub zmielonymi orzechami. Puree z kasztanów, masło, cukier, jajka i wanilię zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec 40 minut, ostudzić.
W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę razem z masłem. Gotową polewą polać ostudzone ciasto.


10 komentarzy:

  1. A mnie sie wlasnie takie podoba: niskie, skromne na pierwszy rzut oka, ale kryjace w sobie jakies niezwykle bogactwo... Bardzo zimowe ciasto. Na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś tartę czekoladowo-kasztanową, ale czekolada zbyt zdominowała aromat kasztanów. Muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest chyba bardziej orzechowe. Kasztany dodają mu ciekawego posmaku. Myślę, że wszystko tu do siebie pasuje, a najlepiej się je zanim polewa całkiem zastygnie:)

      Usuń
  3. Mi też się ciacho podoba, tym bardziej, że mam w lodówce puree kasztanowe i nie wiem co mam z nim zrobić, więc może właśnie to ciacho?:)
    A najważniejsze, że było smaczne! Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W razie co,daj znać jak wyszło i smakowało:)

      Usuń
  4. wow fajne, bardzo jestem ciekawa jak smakuje ciasto kasztanowe, bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny talerzyk... A co do jego zawartości to wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pycha! Same delicje :). Apetycznie się prezentuje na zdjęciu :).

    OdpowiedzUsuń
  7. ciężkie i ciemne;)to lubię,a z dodatkiem kasztanów to już w ogóle bajka;)
    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ważne, że nie takie jak na zdjęciu. Ważne, że smakuje;) W ogóle jakbym nie przeczytała to nie pomyślałabym, ze jest z nim coś nie tak ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger