Naleśniki różane




Zapraszam na kolejną naleśnikową odsłonę :-) Te jedliśmy wczoraj z okazji Tłustego Czwartku. Nie przepadam za pączkami, jednak akcentu różanego nie mogło zabraknąć! Znów zdecydowałam się na zrobienie smakowego twarożku. Połączyłam serek typu cream cheese ze śmietanką i syropem różanym, doprawiając go szczyptą kardamonu. Kardamon i róża to bardzo zgrany i pyszny duet :-) Naleśniki polałam podgrzaną kremową śmietanką z białą czekoladą i syropem z róży. Całość posypałam zrumienionymi płatkami migdałów. Dla uzyskania bardziej intensywnego różu, zarówno do serka, jak i polewy dodałam troszeczkę czerwonego barwnika w żelu. Oczywiście ten zabieg można pominąć.
Naleśniki są pyszne, bardzo delikatne, a smak róży nie jest zbyt natarczywy ;-) Polecam!





Składniki (dla 2 osób - 4 naleśniki):
Naleśniki:
100 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
135 g serka typu creme cheese (np. Twój Smak Piątnicy)
3 łyżki syropu z płatków róży (np. Polska Róża)
1łyżka płynnej śmietanki kremowej
1 płaska łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika w żelu
 
Do podania:
70 ml płynnej śmietanki kremowej
4 kostki białej czekolady
2 łyżeczki syropu z płatków róży
opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika w żelu
30 g płatków migdałów, zrumienionych na suchej patelni


Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na puszystą masę. Odstawić na co najmniej 15-20 minut. 
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Usmażyć naleśniki. Każdy cienko posmarować serkiem i zwinąć ciasno w rulon, przekroić na pół. Do kubeczka wlać śmietankę, wrzucić połamaną białą czekoladę i podgrzać przez ok. 30 sekund w mikrofalówce. Zamieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści i wlać syrop różany.
Naleśniki ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać płatkami migdałów. Smacznego!


2 komentarze:

  1. taka rozpusta w tłusty czwartek jest usprawiedliwiona. właściwie - za sprawą genialnego smaku - powinna być usprawiedliwiona cały czas ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger