Owsiane ciasteczka imbirowe




Dzisiaj przepis na bardzo zdrowe i bardzo imbirowe ciastka. Imbiru jest w nich naprawdę sporo, więc przypadną do gustu tylko im zagorzałym miłośnikom. Poza tym ciastka nie są zbyt słodkie. Bardziej sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie niż deser.
 Przepis pochodzi z Jamie Magazine - wydanie niemieckie nr 1/2012. Jestem absolutnie zakochana w tym czasopiśmie i bardzo ubolewam, że jeszcze nie doczekaliśmy się polskiego wydania. Brakuje u nas takiej pozycji, magazynu z wyższej półki: wydanym na dobrej jakości papierze, z zapierającymi dech fotografiami i aranżacjami, a także z przepisami niezbyt skomplikowanymi, ale zawsze dokładnymi i smacznymi. Do Jamie Magazine wraca się jak do ulubionej książki i tak, jak przy ulubionej książce czas upływa nam nie wiadomo kiedy :-) Z przyjemnością będę kupować kolejne numery i raczej na pewno zastąpią one kolekcję najbardziej znanego polskiego tytułu, który moim zdaniem od pewnego czasu nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Zbytnio sili się na oryginalność potraw, które bardziej pasują do drogich restauracji niż domowego gotowania i co najbardziej mnie razi, przepisy często nie są zbyt precyzyjne. O jakie czasopismo chodzi? Pewnie wszyscy się domyślają ;-)
By skończyć optymistycznym akcentem dodam, że już wkrótce na blogu kolejne propozycje z Jamie Magazine!




Składniki (na ok. 35 ciastek):
85 g miękkiego masła
100 g bardzo dojrzałego awokado (1 małe lub 1/2 dużego)
85 g brązowego cukru
50 g syropu z buraków (dałam syrop klonowy)
1 jajko
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka startego drobno na tarce
200 g płatków owsianych
150 g mąki ryżowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
85 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
opcjonalnie połówki orzechów do dekoracji
opcjonalnie sól morska do posypania


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło zmiksować razem z awokado na kremową masę. Dodać cukier i syrop, zmiksować na puszystą masę, następnie dodać jajko i świeży imbir. Gdy masa dobrze się połączy dodać 100 g płatków owsianych zmielonych na piasek w blenderze, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy. Na sam koniec wmieszać pozostałe 100 g płatków i orzechy. 
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze w około 2 cm odstępach. Ciastka przed pieczeniem można udekorować połówkami orzechów i posypać delikatnie solą morską (mi bardziej smakowały bez soli). Piec 15 minut, studzić na kratce.



6 komentarzy:

  1. ciasteczka czarują swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsiane ciasteczka. a i do imbiru się ostatnio przekonuję - właśnie wkroiłam sobie kilka plasterków świeżego do herbaty.. :-) więc jestem bardzo na tak jeśli chodzi o Twoje wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacha z nutą imbiru!

    OdpowiedzUsuń
  4. o rety, naprawdę niesamowity przepis! ciasteczka z awokado, no proszę.
    podobają mi się.
    piękne zdjęcia, baardzo rustykalne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z bardzo ciekawych składników się składają;) Wyglądają ślicznie te ciasteczka i bardzo klimatyczne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... owsiane... imbirowe...
    Mniam - muszą być pyszne.
    Musze zamówić u swojej blogerki :-)
    Pafka.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger