Zupa marchewkowa z suszonymi morelami i tahiną


Zima zagościła u nas na dobre. W tym roku wyjątkowo późno i nie zdążyłam się jeszcze przyzwyczaić do minusowych temperatur. Kiedy wracam do domu zmarznięta nie marzę o niczym innym niż kubek gorącej herbaty z miodem i cytryną. Jednakże nic tak nie rozgrzewa jak porcja ognistej zupy. Miska takowej jest prawdziwym błogosławieństwem dla wyziębionego organizmu. Koniecznie spróbujcie tej zupy, a z pewnością się nie zawiedziecie. To zupełnie dla mnie nowe podejście do zupy marchewkowej. Jest niezwykle ostra i bardzo egzotyczna. Przepis znalazłam na słoiku z tahiną i z miejsca mnie zainteresował. Zupa wychodzi bardzo gęsta, prawie jak puree, zatem polecam dodać więcej bulionu albo rozrzedzić ją wodą. Idealnie smakuje z żytnią bułką lub chlebem wiejskim posmarowanym hummusem. 
Polecam spróbować również niemniej smacznych: marchewkowej korzennej, marchewkowej z pomarańczą i marchewkowej na mleku kokosowym.


 


Składniki (dla 4-6 osób):
50 g suszonych moreli
750 g obranych marchewek
1 cebula
3 łyżki oleju, np. sezamowego
800 ml bulionu warzywnego + ok. 500 ml jeśli chcecie rozrzedzić zupę
2 łyżki pasty sezamowej tahina
2-3 łyżeczki przyprawy baharat* (w zależności jak ostrą zupę chcecie uzyskać)

*Baharat:
1 łyżka mielonego chilli
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1-2 zmielone listki limonki kafir
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
pół łyżeczki szafranu


Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Przechowywać w słoiczku.
Przepis na baharat znalazłam tutaj.

Hummus:
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1 mały ząbek czosnku
ok. 5 łyżek tahiny
1 łyżka oleju sezamowego
sok z połowy cytryny
70-80 ml zimnej wody
sól

Zmiksować w blenderze wszystkie składniki hummusu pod koniec dodając tyle wody, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą.
Przepis na hummus pochodzi z Kwestii Smaku.




Przygotowanie:
Morele pokroić w małą kosteczkę, zalać 200 ml ciepłej wody i odstawić do napęcznienia. Marchewki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewki i smażyć ok. 5-6 minut. Wlać bulion i morele razem z wodą, w której się moczyły. Zupę doprowadzić do wrzenia  i gotować ok. 30 minut. Następnie dodać tahinę oraz baharat i zmiksować zupę na krem. Podawać np. z pieczywem posmarowanym hummusem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ależ wspaniała ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! gdy herbata nie wystarcza.. o takiej zupie marzę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger