Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami włoskimi



Znów zapomniałam o kupionych kilka dni wcześniej bananach. Kiedy sobie przypomniałam nie nadawały się do zjedzenia na surowo. Nie było wyboru, choć nie planowałam, upiekłam chlebek bananowy. Zapraszam na jego kolejną odsłonę. Tym razem z większą ilością bananów, całym mnóstwem orzechów i czekolady, a przy tym mniejszą zawartością cukru. Chlebek zaliczam do kolejnych udanych wypieków i bardzo polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Lecker - wydanie specjalne Bakery.

 


Składniki (keksówka o dł. 27-28 cm):
150 g orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 ml oleju słonecznikowego
2-3 dojrzałe banany (300 g po obraniu)
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
1 łyżeczka mielonego cynamonu
150 ml mleka


Przygotowanie:
Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy i czekoladę drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka, cukier, wanilię i olej ubijać mikserem przez ok. 4 minuty na puszystą masę. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść na puree. Dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować. 
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wsypać ciasta i wymieszać, następnie wlać mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać orzechy i czekoladę. Ciasto przelać do formy i piec 75 minut (chlebek może na wierzchu popękać). Smacznego!


4 komentarze:

  1. piękny, piękny!
    a tyle w nim dobroci... jejuu..

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebki bananowe zawsze są taakiee urocze. :)

    proste, pyszne i przyjemne. ^^
    ten wygląda mega dobrze!
    czekolada i orzechy....mmm...rozmarzyłam się. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z przedmówczyniami, prezentuje się wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger