Piersi kurczaka z jagodami i tymiankiem


 
Wczoraj rano w drodze do pracy mróz szczypał moje policzki. Przyznam, że nie tego oczekiwałam od pogody po tym, jak w sobotę wybrałam się na pierwszą wiosenną przejażdżkę rowerem. Tak, mamy dopiero 7 marca, ale chyba każdy już stęsknił się za wiosną. Chciałabym schować  już ciepłe swetry, czapki i szaliki na dno szuflady i zobaczyć pierwsze małe listki na drzewach. Jest już bliżej niż dalej ku temu, ale czekanie co raz bardziej się dłuży i nawet piękne słońce na niebie w nim nie pomaga. Na przekór aurze szukam nie tylko wiosny, ale i lata i znajduję je...w mojej kuchni :-) 
Nie mogłam się powstrzymać. Wiem, to nie to samo, ale tak bardzo brakuje mi tych wszystkich letnich owoców. Kupiłam mrożone jagody, by dostać choć namiastkę. Cudownie poczuć ich smak, uśmiechnąć się na fioletowo :-) 
Jagody, cytryna i tymianek - wszystko rewelacyjnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee: Sommer Küche (nieco zmodyfikowany).

 



Składniki (dla 2 osób):
2 piersi kurczaka (po ok.140 g każda)
2 łyżki oliwy
4 gałązki tymianku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 jagody jałowca (dla tych, co lubią)
100 g kwaśnej śmietany
skórka i sok z 1/2 cytryny
sól morska
75 g jagód



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać o 200 stopni. Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utłuc pieprz i ewentualnie jagody jałowca. Oberwać listki z 2 gałązek tymianku. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Mieszanką nasmarować piersi kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 15 minut.W międzyczasie wymieszać śmietanę z sokiem i skórką z cytryny, doprawić solą. Wyjąć kurczaka z piekarnika, wyłożyć śmietanę pomiędzy filety, a na wierzchu każdego ułożyć jagody. Piec jeszcze 10 minut. Podawać udekorowane pozostałymi 2 gałązkami tymianku i dowolnym dodatkiem, u mnie ryż.






7 komentarzy:

  1. Kurczak z jagodami? Brzmi dziwnie, ale wygląda fantastycznie! Bardzo jestem ciekawa smaku tej potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogą być jagody z zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie chodzi o słodką zalewę to raczej tak.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Też nie jestem w stanie poczekać do lata :D

      Usuń
  3. o! na kurczaka z jagodami bym nie wpadła! poczekam do lata i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też miałam poczekać, ale nie mogłam się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio bardzo lubię połączenia mięso + owoce (niedawno była na tapecie sarnina w sosie malinowo-porzeczkowym... maliny mrożone, porzeczki ze słoika ;) i to bardzo się wpasowuje w ten trend :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger