Pizza z bazyliowym pesto, sałatą, cukinią i serem feta



Klasyczne ciasto na pizzę, zamiast sosu pomidorowego pesto z bazylii, roztopiona mozzarella zastąpiona świeżym serem feta. Do tego porcja zdrowia w postaci warzyw: grillowanej cukinii, mieszanki sałat i czarnych oliwek. Wszystko posypane zrumienionymi orzeszkami pini i polane dobrą oliwą extra vergine. To taka pizza nie pizza, a właściwie jej bardzo wiosenne wydanie. I choć ciężko pokroić ją na kawałki tak, by nic nam nie pospadało, naprawdę warto ją zrobić. Jest pyszna! Inspiracja niemieckim magazynem Menü (nr marzec, kwiecień 2012). Przepis nieco zmodyfikowany.





Składniki (na pizzę o śr.30-40 cm):
Ciasto:
250 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
150 ml ciepłej wody

Pesto z bazylii:
2 szklanki liści bazylii
1 mały ząbek czosnku
1/4 szklanki uprażonych orzechów pini, migdałów, pestek słonecznika lub dyni
1/2 szklanki startego parmezanu, Dziugasa lub Grana Padano
ok. 5 łyżek oliwy extra vergine (zależy jaka konsystencję chcemy uzyskać)
sól
pieprz
Ponadto:
2 duże garście mieszanki sałat (np. lodowej, roszponki, rukoli, radicchio)
 1 cukinia
50 g czarnych oliwek
100 g sera feta
2 łyżki orzeszków pini



Przygotowanie:
  Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru w 50 ml ciepłej wody. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż zaczną pracować. Na powierzchni pojawi się piana.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą. Dodać drożdże i pozostałe 100 ml wody. Wyrobić elastyczne ciasto ręką lub hakiem miksera. Pod koniec wyrabiania dodać 1 łyżkę oliwy. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Zmiksować w blenderze wszystkie składniki pesto, dodając tyle oliwy by powstała raczej gęsta pasta. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię pociąć we wstążki obierakiem do warzyw. Włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać by równomiernie się nią pokryła. Smażyć cukinię partiami na patelni, aż utworzą się na niej charakterystyczne brązowe paski.
Orzeszki pini delikatnie zrumienić na innej suchej patelni.
Oliwki przekroić na połówki.
Po 1,5h  wyjąć ciasto na pizzę na oprószony mąką blat. Rozwałkować  bądź uformować ręcznie okrąg o średnicy 30-40 cm, przełożyć na wysmarowaną oliwą blachę, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni.
Wyrośniętą pizzę posmarować delikatnie oliwą i piec 15 minut na górnej półce.
Upieczone ciasto posmarować pesto, na wierzchu rozrzucić sałatę, wstążki cukni, połówki oliwek i pokruszony ser feta. Całość posypać orzeszkami pini. Podawać skropione oliwą extra vergine. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Cudownie się prezentuje! Zupełnie nietradycyjnie, inaczej i tak świeżo

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wiosenna - podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ta pizza wygląda baaardzo bogato, musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z wielka przyjemnoscia zjadlabym taka (:
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia. oszałamiające.
    natomiast pizza... powaliła mnie. swoim pięknem, składem,
    smakiem, który na pewno jest obłędny.. prawdziwa wiosna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna. Cukinia, feta, pesto mmm... Zachwycająca.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smakowita, iście wiosenna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie składników! Fety z pesto jeszcze nie próbowałam i nie mogę sobie wyobrazić. Chętnie się przekonam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger