Puszyste placuszki z truskawkami i bazyliowym jogurtem


  
Pogoda w ostatnich dniach nas rozpieszcza. Jest słonecznie i bardzo ciepło, wiosna pełną gębą! :-) Zatem w weekend proponuję zjeść adekwatne do warunków za oknem  śniadanie, najlepiej na zalanym słońcem balkonie lub tarasie. Lekkie i puszyste placuszki, słodkie truskawki i orzeźwiający jogurt z bazylią. Smakuje jeszcze lepiej niż brzmi i wygląda! Uwierzcie mi, takie śniadanie wywoła u was uśmiech, który nie zniknie do końca dnia :-) Gorąco polecam! 
Inspirowałam się przepisem z magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams: Frühling. Jednak zamiast bazyliowego serka zdecydowałam się zrobić lżejszą wersję na bazie jogurtu.




  Składniki (dla 2 osób):
Placuszki:
125g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2 łyżki cukru
200 ml mleka
sól
masło lub olej do smażenia

Jogurt:
duża garść liści bazylii
1 łyżka soku z cytryny
300 g jogurtu typu greckiego
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
200 g świeżych truskawek
listki bazylii do dekoracji


Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać żółtka, cukier i mleko. Wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. W drugiej misce ubić białką ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na niewielkiej ilości masła lub oleju.
W międzyczasie zmiksować wszystkie składniki jogurtu w blenderze.
Placuszki podawać ze świeżymi truskawkami, polane bazyliowym jogurtem i udekorowane listkami bazylii. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, uwielbiam pancakes na śniadanie:) Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i piękna propozycja śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piekne zdjecia! A pancakes na sniadanie to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, piękne zdjęcia!
    zaintrygował mnie ten jogyrt bazyliowy. i jego połączenie
    z truskawkami. nietypowo i niezneny mi smak. ale jestem ciekawa.
    bardzo rześka, orzeświająca propozycja na porządne i pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc czym prędzej poznaj ten smak,bo naprawdę warto! Truskawki i bazylia pasują do siebie idealnie:)

      Usuń
  5. zamarzyłam o truskawkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zamarzyłam o naszych polskich,ale póki co muszą wystarczyć te hiszpańskie:)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger