2012-03-04

Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem chrzanowym



Tego typu sałatki  dla mnie stoją na równi z makaronami pod względem szybkości przygotowania posiłku. Jemy je, gdy nie mam czasu albo ochoty na gotowanie. Często wrzucam na talerze to, co akurat jest w lodówce i przeważnie wychodzi z tego niezły miszmasz. Ten powstał akurat, gdy miałam ochotę na sałatkę, ale nie chciało mi się obierać ziemniaków. Wersja z sałatą jest bardzo podobna i równie pyszna. Podana z chrupiącą bagietką zaspokaja głód na długi czas. Polecam!



Składniki (dla 2 osób):
1 mała sałata lodowa lub mieszanka dowolnych sałat
ok. 200 g wędzonego łososia (u mnie wędzony na gorąco)
10 plasterków ogórka
1/2 małej cebuli pokrojonej w piórka
mała garść kaparów 
mała garść pestek słonecznika zrumienionych na suchej patelni
mały pęczek koperku, posiekanego
2 jajka ugotowane na twardo

Sos:
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
sól 
pieprz



Przygotowanie:
Na 2 talerzach rozłożyć liście sałaty, następnie pokrojonego łososia, plasterki ogórka, cebulę i kapary. Całość posypać posiekanym koperkiem i pestkami słonecznika. Sałatki polać sosem, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka i podawać np. z chrupiącą bagietką.

A jeśli zostanie wam trochę sosu, podajcie na śniadanie pyszne bułeczki nim posmarowane z jajkiem na twardo i solidną porcją rzeżuchy. Jeśli wolicie gęstszy sos, zamiast jogurtu naturalnego użyjcie greckiego. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna, wiosenna propozycja! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Cudowne zdjęcia :) Sałatka zresztą pewnie też!

    OdpowiedzUsuń