Sezamowe palmiery




Ciastka, które przygotujemy w 25 minut (łącznie z pieczeniem)! To pomysł na poczęstunek do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości. Nic wyszukanego i skomplikowanego, po prostu szybka przekąska i pomysł na wykorzystanie zalegającego w lodówce ciasta francuskiego. Przepis z Jamie Magazine -  wydanie niemieckie nr 1/2012.


 


Składniki (na ok. 30 ciastek):
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok. 35x23 cm)
4 łyżki tahini
4 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżki ziaren sezamu
brązowy cukier do posypania


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozwinąć ciasto francuskie na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. W miseczce wymieszać pastę tahini z miodem. Wyłożyć masę na ciasto i rozsmarować, pozostawiając 1cm rant od brzegu. Posypać 1 łyżką sezamu. Zrolować oba krótsze brzegi, tak, aby spotkały się na środku. Ciasto pokroić w ok. 1cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Ciastka posypać pozostałym sezamem i obsypać brązowym cukrem. Piec 15 minut do lekkiego zezłocenia. Studzić na kratce.


4 komentarze:

  1. Dlatego właśnie lubię ciasto francuskie! Zawsze można coś z niego przygotować i w dodatku w szybkim tempie. A palmiery wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ale musza świetnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka doskonałych składników i świetne ciacha powstały :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger