2012-03-16

Zupa z zielonego groszku z cynamonem i lubczykiem



 Kiedy w tytule przepisu przeczytałam słowo cynamon, od razu wiedziałam, że muszę jak najszybciej spróbować tej zupy. Jestem wielką miłośniczką cynamonu i jest to chyba najczęściej kupowana przeze mnie przyprawa, gdyż tak szybko kurczą się u mnie jej zapasy. Uwielbiam cynamonowe słodkości, ale i doprawione nim mięso, ryż, itp. Zupy z cynamonem wcześniej nie jadłam, ale od teraz się to zmieni. Bardzo mi smakowała! Oczywiście jak na wielbicielkę cynamonu przystało dałam go trochę więcej niż w przepisie, by jeszcze wyraźniej poczuć jego aromat. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak jak pisze Asia, na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza. Polecam!

Składniki (na 6 porcji):
450 g (1 paczka mrożonego zielonego groszku)
4 ziemniaki
1 por
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
2 łyżki masła
5 szklanek wody
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
2/3 łyżeczki mielonego cynamonu (u mnie pełna łyżeczka)
duża garść świeżego lubczyku lub 3 łyżeczki suszonego


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści, przyciąć korzonki i zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na 2 części. W dużym garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty. Dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co chwilkę przez około 3 minuty. Wlać 5 szklanek wody i zagotować. Przykryć i gotować przez około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać groszek i gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około 4 - 5 minut, aż groszek będzie miękki (nie można go za długo gotować bo zrobi się bardziej twardy). Na minutę przed końcem dodać suszony lubczyk (świeży dodajemy na końcu). Wyjąć marchewkę i pietruszkę z zupy, resztę zmiksować na gładki krem z dodatkiem cynamonu, śmietany i świeżego lubczyku, zachowując część listków do podania. Doprawić zupę solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietanki kremowej i szczyptą cynamonu oraz z dowolnym pieczywem. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa kombinacja, a zupa wyglada pieknie i wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się przepięknie. Cynamon z groszkiem? Postępowe :))

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak :) Też ją robiłam pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń