Owsiane muffinki z borówkami i orzechami włoskimi




Nie wiem jak u Was, ale w Świnoujściu dziś przywitał nas piękny słoneczny dzień! Po tygodniu temperatur poniżej 5 stopni, ulewnych deszczy i silnych wiatrów miło zobaczyć błękit nieba i skąpane w słońcu powoli zieleniące się drzewa :-) Z tej okazji zapraszam na babeczki w błękitnej odsłonie. Muffinki mają w sobie więcej płatków owsianych niż mąki i są bardzo orzechowe dzięki użyciu oleju z orzechów włoskich. Jeśli go nie macie bez problemu można go zastąpić olejem słonecznikowym. W przepisie wykorzystano mrożone borówki. Ja wolałam dodać świeże, by podczas pieczenia nie puściły zbyt dużo soku. Muffiny są świetne i z przyjemnością zapisuję je wśród ulubionych. Przepis z niemieckiego magazynu Menü (marzec, kwiecień 2012).


 



Składniki (12-15 sztuk):
75 g mąki pszennej
75 g zmielonych na proszek płatków owsianych
50 g całych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
125 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
8 łyżek oleju z orzechów włoskich 
4 łyżki oleju słonecznikowego
250 g płynnego jogurtu naturalnego
50 g orzechów włoskich
150 g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane zmielone i w całości, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce ubić trzepaczką jajka z cukrem, wanilią, cynamonem, olejem i jogurtem. Masę jajeczną dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia się składników. Na końcu dodać borówki i posiekane orzechy.
Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Piec ok. 30 minut aż patyczek wbity w muffinkę będzie suchy. Wystudzić na kratce. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wspaniale wygladaja! U mnie pochmurno, wiec porywam muffina na poprawe humoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak!Muffinki zawsze poprawiają humor:)

      Usuń
  2. Pychotki! z borówkami idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo zdrowo i smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis stanowczo do zapisania i wypróbowania! Pzdr i wesołych Świat Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polska południowa niestety macha deszczowo ;-) Ale porywa muffinkę (w papilotce, której BARDZO zazdrości) na poprawę humoru :D

    OdpowiedzUsuń
  6. To jedno z moich ulubionych połączeń. Aż żałuję, że nie mam w zamrażarce borówek. :)
    Jednak czas na resztę mrożonych malin. Dzięki za inspiracje.
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger