Sałatka z roszponki z awokado, cukinią i mozzarellą




Przejedzonym świąteczną dietą proponuję dziś pyszną i lekką sałatkę: z roszponki, grillowanej cukinii, awokado i mozzarelli. Mięsożercy mogą dodać szynkę parmeńską lub inną suszoną, ale i bez niej sałatka jest bardzo smaczna. Połowa awokado została zmiksowana z jogurtem greckim, oliwą i sokiem z cytryny, tworząc wyśmienity gęsty dip. Dodatkowo sałatkę skropiłam dobrą oliwą extra vergine i posypałam uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz listkami bazylii. Gorąco polecam!




Składniki (dla 2 osób):
kilka dużych garści roszponki
1 cukinia
1 awokado
1 kulka mozzarelli (125 g)
4 plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 cytryna
sól 
pieprz
oliwa extra vergine


Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię umyć i pokroić we wstążki obierakiem do warzyw. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić i wymieszać by każdy kawałek był równomiernie pokryty. Smażyć partiami z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne paski.
Przygotować dip. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Połowę awokado pokroić w plastry i odłożyć skrapiając sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę zmiksować w blenderze z sokiem z drugiej połowy cytryny, 2 łyżkami jogurtu greckiego i 4 łyżkami oliwy extra vergine. Dip doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach rozłożyć roszponkę. Na wierzchu ułożyć wstążki grillowanej cukinii, plastry awokado, kawałki poszarpanej mozzarelli i szynkę. Całość posypać orzeszkami piniowymi i listkami bazylii. Sałatkę podawać skropioną dipem i dodatkową oliwą, doprawioną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, z dowolnym pieczywem. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Jak zielono! Mila odmiana po wszystkich tych jajkach, mazurkach i babach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wiosennie!
    Zapraszam na konkurs do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudnie! wiosennie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też dzisiaj jadłam sałatkę, bo mam dość tego obżarstwa. Ufff

    OdpowiedzUsuń
  5. Luksus! Dużo bym teraz dała za tę sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. smaki niesamowite, dla mnie zdecydowanie z szynką i tą chrupiącą bagietką :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger