Ciasto cytronowo-limonkowe z borówkami




Gdy budzą się do życia stragany warzywno-owocowe, budzę się i ja. Kiedy widzę rabarbar, botwinkę i szparagi, to wiem, że wiosna już przyszła na dobre. Może temperatura za oknem niecodziennie jeszcze na to wskazuje, jednak łatwiej znieść chłodniejsze dni gdy wokół tak pięknie się zieleni. Uwielbiam ciasta z owocami ponad wszystkie wypieki i cieszę się na nadchodzące miesiące z pojawiającymi się po kolei: rabarbarem, truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami, itd. Ach, w planach mnóstwo przepisów do zrealizowania. Pewnie nie wszystkie się uda, a i wstrzemięźliwość jest wskazana jeśli do zimy mam dotrwać w dotychczasowym rozmiarze ;-)
 Na pierwszy rzut borówki. Miał być rabarbar, ale nie mogłam się powstrzymać. Odkąd upiekłam to ciasto cytrynowe Sophie Dahl zapałałam miłością do tego rodzaju wypieków. Ciasto jest pyszne! Bardzo cytrusowe, wilgotne, delikatne i orzeźwiające. W sezonie na jagody koniecznie do powtórzenia. Tekstura ciasta jest nieco sypka z/w na zawartość migdałów i kaszy kukurydzianej. Bez wątpienia jest to jego zaletą. Gorąco polecam! I zapraszam niebawem po kolejny przepis. Tym razem z rabarbarem i truskawkami :-)
Przepis pochodzi z książki Najlepsze dania Billa. Nieco go zmodyfikowałam.




Składniki (na keksówkę o dł.27 cm):
225g miękkiego masła
225g cukru pudru
3 jajka w temperaturze pokojowej
100g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
100g kaszki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1 limonki
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
250g borówek amerykańskich


Przygotowanie:
Formę keksową o dł. 27cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, po każdym dokładnie miksując. Do kremowej masy dodać mąkę, migdały, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny i limonki. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodać borówki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec 40 minut, przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Też uwielbiam wiosnę, która niesie ze sobą wiele wspaniałości! Rabarbar i szparagi - to to czym aktualnie się zajadam, ale już nie mogę się doczekać kolejnych sezonowych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! Aż bym sobie zjadła kawałek;) Rozmarzyłam się....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!!! Cudownie sie komponuje z bzem..no i musi smakowac wyjatkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne ciasto:) zapomniałam o borówkach! dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie proste, aromatyczne ciasta, czekam tylko na sezon borówkowy, to dopiero będzie szaleństwo. A dzisiaj piekę tartę z rabarbarem, bo mam go pełno na ogródku i trzeba zużyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w klubie:)też dziś u mnie tarta z rabarbarem:)No to tylko wypada życzyć udanego i smacznego wypieku!Pozdrawiam:)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger