Krem ze szparagów z cytrynowym mascarpone



 W ostatnich dniach dopadło mnie szparagowe szaleństwo! Praktycznie codziennie jemy je na obiad. Najbardziej cieszy mnie fakt, że jak się okazało smakują one mojemu niejadkowi! To dla mnie prawdziwe zaskoczenie, bo jak do tej pory twierdził inaczej. Oczywiście nigdy ich nie próbował! Pierwszego dnia zrobiłam szparagowe pesto - niezbyt drastyczna próba przekonywania do smaku ;-) Zjadł. Potem zupa krem - dalej mało drastycznie. Zjadł. Trzeciego dnia poszłam na całość i podałam szparagi w całości - liczyłam się z tym, że nie zje a mi przypadnie podwójna porcja. A jednak zjadł. I ten obiad najbardziej mu smakował! :-) Hurrra! Może kiedyś polubi brokuły, kalafior, bakłażany i grzyby? Ach, te grzyby to moje największe marzenie ;-)
 Dziś zamieszczę 2 szparagowe wpisy. Szaleństwo, ale korzystam póki mogę. Od poniedziałku czeka mnie co najmniej 2-tygodniowa przerwa w blogowaniu. Jako pierwsza - zupa. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na pozór całkiem przeciętna. Charakteru zyskuje dzięki cytrynowemu mascarpone, więc nie rezygnujcie z tego dodatku. Polecam! Przepis z książki Smaczne zupy Kate McMillan.




Składniki (na 2 porcje):
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli drobno posiekanej
1 ząbek czosnku drobno posiekany
pęczek zielonych szparagów (500g)
375ml warzywnego bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
60g mascarpone
1 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny


Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut aż cebula zmięknie. Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końce i wyrzucić. Szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki i wrzucić do garnka. Wlać bulion i gotować 10 minut aż szparagi zmiękną. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z mascarpone wymieszanym ze skórką i sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Pyszna! I jakie piękne zdjęcia...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! I przepis smakowity - chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. super polaczenie :) No i piekne zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa fenomenalna, a i talerzyk bardzo wygledny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny talerzyk! Taki retro:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger