Kruche ciasto owsiane z rabarbarem



Ciasto kruche gotowe do pieczenia w 20 minut! Bez chłodzenia i bez wcześniejszego podpiekania spodu. To ciasto na ostatnią chwilę, gdy goście już prawie stoją za drzwiami. Do zrobienia praktycznie z każdym owocem sezonowym. Wzorowałam się na tym cieście migdałowym ze śliwkami. Migdały zastąpiłam płatkami owsianymi, biały cukier brązowym, a zwykłą mąkę pszenną - pełnoziarnistą. Ciasto owsiane jest bardziej zwarte i kruche niż to migdałowe. Jest też naprawdę bardzo owsiane, więc jeśli chcecie, możecie zmniejszyć ilość płatków na rzecz mąki. Muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych przepisów do eksperymentowania z/w na czas przygotowywania. Polecam!
A jutro zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem :-)





Składniki (na formę o śr. 24 cm):
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g płatków owsianych zmielonych na proszek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g brązowego cukru
200g zimnego masła
50g całych płatków owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
400-500g obranego rabarbaru
2 łyżki płynnego miodu


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką. 
Rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki. Wymieszać z 2 łyżkami miodu.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Otręby pozostałe na sitku również wsypać do miski. Dodać mielone płatki owsiane, cukier i wymieszać. Wrzucić pokrojone na kawałki masło. Ciasto wyrobić mieszadłem miksera na grubszą kruszonkę. 3/4 ciasta wyłożyć do formy dociskając je mocno do dna, resztę odłożyć. Na cieście rozsypać równomiernie płatki owsiane i skrobię (najlepiej przesiać ją przez sitko). Następnie rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50 minut, ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. wyglada baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne! Koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm, chyba się skuszę, bo idealnie trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Dla takich niecierpliwych amatorow kruchego ciasta jak ja - doslownie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  5. przed chwilą zrobiłam, ale w wersji z truskawkami. (: rewelacja na śniadanie! ^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się skuszę na wersję z truskawkami:)

      Usuń
  6. Nic nie pobije duetu rabarbar + kruszonka! Wymarzone ciasto na wiosnę i pyszne fotki :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Czemu to sie nazywa ciasto owsiane skoro wiekszosc to maka pszenna? Mozna zrobic bez pszennej z samej owsianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwałam je owsiane, bo jak dla mnie w smaku dominuje owies. Jeśli chcesz wyeliminować gluten możesz zastąpić mąkę pszenną inną bezglutenową. Moim zdaniem z samej owsianej byłoby za ciężkie.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger