Penne z tartą cukinią i łososiem



Codziennie sprawdzam prognozę pogody. Patrzę skąd będzie wiało, jak silnie, jaka będzie temperatura, czy idzie do nas wyż czy niż. Do corocznego majowego rejsu co raz bliżej. Wypływamy 20-21 maja i już z niecierpliwością przebieram nogami. Tęsknię za życiem na wodzie, które toczy się według zupełnie innych reguł niż na co dzień. Znikają wszelkie problemy. Jest tylko wiatr i wolność, której nie da się poczuć nigdzie indziej. Jest też trochę strachu przed niebezpieczeństwami na wodzie. Przygody nigdy nas nie omijają, a płyniemy tylko we dwoje. Strach jest jednak niczym w porównaniu z tym, co otrzymam w zamian. Powoli planuję jachtowe menu i szukam przepisów na wszelakie ciasteczka, które zabiorę w puszkach ze sobą.
W tym wszystkim obiady nie zajmują mnie specjalnie. Jemy dużo zup i makaronów. Dziś kolejny ulubiony - z wędzonym łososiem i tartą cukinią w kremowym sosie z ricotty i jajka przypominającym carbonarę. Cukinię trę na tarce o dużych oczkach, podsmażam ją krótko z solą i czosnkiem, by puściła sok, ale pozostała żywo zielona. Dodaję łososia wędzonego na gorąco, gdyż nie jest zbyt słony. Zawsze miałam opory przed jedzeniem surowych jajek. W końcu się przełamałam. Myję je, a potem sparzam wrzątkiem i póki co nie miałam żadnych przykrych niespodzianek. Makaron jest pyszny i nie wymaga żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Polecam!




Składniki (na 2-3 porcje):
250g makaronu penne
1 nieduża cukinia 
1 ząbek czosnku
ok. 120g łososia wędzonego na gorąco
125g ricotty
2 jajka
15g startego parmezanu
sól
pieprz



Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach cukinię razem ze skórką. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cukinię, i rozdrobniony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 3-4 minuty stale mieszając aż cukinia zacznie puszczać sok i nieco zmniejszy objętość. Łososia pokroić na kawałki. W małej miseczce  wymieszać ricottę, parmezan i 2 świeże surowe jajka na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Dodać cukinię i łososia, wymieszać. Na końcu wlać sos i wszystko razem szybko wymieszać. Od razu podawać. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mam nadzieje, ze podczas rejsu dopisze wam pogoda :)
    A makaron fantastyczny i bardzo, bardzo wiosenny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Maggie,też mam taką nadzieję:)

      Usuń
  2. Propozycja makaronowa wyborna! Pyszne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna propozycja:) zapraszam do mnie na konkurs z makaronem w roli głównej: )

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger