Curry z ciecierzycą i tofu


 

Ostatnie dni są u nas dość ponure i deszczowe, stąd pozwoliliśmy sobie na coś sytego i rozgrzewającego - wegetariańskie curry z ciecierzycą i tofu. Jest bardzo aromatyczne,z całym mnóstwem przypraw. Serwowane ze smażoną z chilli i ziarnami kuminu dymką oraz gotowanym ryżem. Dla złagodzenia smaku podałam również jogurt grecki. Pysznie! Zmodyfikowany przepis z Jamie Magazin (nr 3/2012, wydanie niemieckie).


 


Składniki (dla 3 osób):
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
200 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
1 puszka ciecierzycy
2 łyżeczki łagodnej papryki
2 łyżeczki garam masala
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej
pęczek dymki

Do podania:
gotowany ryż
jogurt grecki


Przygotowanie:
W garnku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek, cebulę i 1/2 papryczki chilii, smażyć do zrumienienia. Następnie dodać 2 łyżeczki mielonego kuminu , 1 łyżeczkę kolendry i kurkumę, smażyć 1-2 minuty aż przyprawy uwolnią aromat. Dodać pomidory i 1/2 puszki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć tofu do zrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Do curry dodać odsączoną ciecierzycę, paprykę, garam masala i sok z cytryny, wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować.
W międzyczasie na patelni, na której smażyło się tofu, rozgrzać ostatnią 1 łyżkę oliwy, dodać ziarna kuminu i smażyć 1 minutę aż uwolnią aromat, dorzucić czosnek i chilli, zrumienić. Na końcu dodać posiekaną dymkę i smażyć 2 minuty aż nieco zwiędnie.
Gotowe curry podawać ze smażoną dymką, ryżem i jogurtem greckim. Smacznego!

3 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger