Jogurtowy sernik z galaretką truskawkową z rozmarynem



Jeśli miałabym wybrać ulubiony owoc sezonowy, to ciężko byłoby mi zdecydować. Kocham wszystkie i jedyne czego jestem pewna to to, że ten sezon na letnie owoce trwa zdecydowanie za krótko! Założyłam sobie w tym roku, by najeść się jak najwięcej surowych owoców i przygotować choć po jednym cieście czy deserze z każdym z nich. Może w ten sposób uda mi się nimi nacieszyć. No dobra, nie oszukujmy się. Nie uda:) Było już kruche ciasto z rabarbarem, czas na truskawki. Dziś zapraszam Was na pyszny serniczek na zimno, który właściwie sernikiem nie jest, bo prawie w całości zrobiony z jogurtu. Zwał jak zwał, ważne, że wszystkim smakuje:) Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Oryginalnie z galaretką z jagód. U mnie z truskawek. Musu truskawkowego nie przecierałam przez sito. Mi drobne pesteczki nie przeszkadzają. Ponadto wzbogaciłam go miodem z rozmarynem, który nadał mu głęboki aromat, ale nie zdominował. Miód ten kupiłam w trakcie urlopu na targu lokalnych producentów w Thiessow w Niemczech. Nie wiem czy podobny można kupić w sklepie. Nie jest to miód aromatyzowany gałązkami rozmarynu, ale zmieszany z gęstą pastą rozmarynową. Stąd też jest bardzo intensywny. Jeśli chcecie uzyskać podobny akcent, możecie spróbować podgotować mus z gałązkami rozmarynu lekko rozgniecionymi i wyrzucić je przed wymieszaniem z żelatyną. Jeśli nie chcecie kombinować, pozostańcie tylko przy truskawkach z cukrem. Galaretka jest dość słodka, ale nie martwcie się. Zrównoważy się z dużo mniej słodszym serniczkiem. Przepis jest dla mnie niemal idealny. Jedyne do czego mogę się przyczepić to spód, który jest zbyt sypki i następnym razem dodam do niego więcej masła. 
Myślę, że skuszę się jeszcze na truskawkowy wypiek, a potem czas na czereśnie!:)




Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm):
Spód:
170g pełnoziarnistych herbatników maślanych
70g orzechów włoskich
70g roztopionego masła (użyłabym 100g)

Masa jogurtowa:
250g mascarpone
5 pełnych łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
750ml jogurtu naturalnego
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
20g żelatyny w proszku

Galaretka z truskawek:
400g świeżych odszczypułkowanych truskawek
5 łyżek cukru
opcjonalnie 1,5 łyżki miodu z rozmarynem
4 łyżeczki żelatyny w proszku 


Przygotowanie:
Ciasteczka i orzechy zemleć na proszek w malakserze, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć masą ciasteczkową i docisnąć mocno ręką. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10 minut. Do misy miksera włożyć mascarpone, miód i ekstrakt waniliowy. Ubijać przez 3 minuty, następnie dodawać po 1/2 szklanki jogurtu stale miksując. Na koniec dodać ziarenka wanilii bądź cukier waniliowy. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Następnie miksując dodawać po 1 łyżce do masy jogurtowej. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na 2 godziny.
4 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić na kilka minut. Truskawki i cukier włożyć do rondla. Jak zaczną puszczać sok zmiksować je na mus. Zagotować. Namoczoną żelatynę rozpuścić 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać ją z truskawkowym musem i ostudzić. Następnie wylać na serniczek i zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. 
Gotowy serniczek udekorować świeżymi truskawkami i podawać. Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Przepięknie i tak smcznie,.. rozpłynęłam się! Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogę się napatrzeć :) próbowałam już w tym sezonie podobnego ciasta jogurtowego, ale słabo się ścięło i powstał zamiast sernika raczej deser jogurtowy z truskawkami. w ramach rewanżu muszę zrobić jeszcze jeden, już wiem że ten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszło i czy smakowało:)

      Usuń
  3. piękne zdjęcia.
    sernik wygląda oszałamiająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja Cię, idealny, mimo iż nie przepadam za sernikami na zimno, to takiego nie mogłabym odmówić, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę pyszny,delikatny i niesłodki. Idealny na lato!:)

      Usuń
  5. Przepiekny! Dawno juz nie widzialam tak slicznego sernika :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, chyba sobie zrobię taki. Przepysznie wygląda! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepysznie wygląda i pewnie również tak smakuje...:)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny sernik :), pyszny musiał być

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie taki przepis szukałam. Dzięki ogromne:) A zdjęcia powalają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. PRZEPIĘKNY!!Wygląda niesamowicie ,aż mam ślinotok.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger