Pancakes z kardamonem, jogurtem waniliowym i truskawkami



No dobra, żeby nie było, że u mnie tak zupełnie nietruskawkowo... Zapraszam na klasyk - placki, tudzież pancakes wzbogacone nutą kardamonu. A do nich gęsty jogurt grecki z wyskrobanymi ziarenkami wanilii i piękne, słodkie truskawki! Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że pyszne to było śniadanie:)




Składniki (dla 2 osób):
 Placuszki:
125g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2 łyżki cukru
0,5-1 łyżeczka mielonego kardamonu
200 ml mleka
sól
masło lub olej do smażenia

Jogurt:
ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g jogurtu typu greckiego
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
200-300 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem do miski. Dodać żółtka, cukier i mleko. Wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. W drugiej misce ubić białką ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na niewielkiej ilości masła lub oleju.
W międzyczasie jogurt wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem i ziarenkami wanilii.
Placuszki podawać ze świeżymi truskawkami, polane jogurtem. Smacznego!

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger