Pasta z surowego groszku z bazylią




Dziś coś pysznego i szybkiego - pasta z surowego groszku z bazylią i parmezanem. Takie proste rozwiązania są często najlepsze. Zrobienie pasty zajmuje 5 minut. Ma obłędny zielony kolor. Słodycz groszku przeplata się z bazylią. Pasta jest idealna na kanapki, ale sprawdzi się też jako np. pesto do makaronu. Ja zrobiłam ją z myślą o kanapkach i podałam w towarzystwie mozzarelli i orzeszków pini. Z podanych składników wyszła mi niezbyt duża ilość, niecały słoiczek o poj. 150 ml, możecie zwiększyć proporcje.
Polecam również tą pastę z zielonego goszku i bobu, którą robiłam w ubiegłym roku.


 


Składniki (na ok. 150 ml):
135 g świeżo wyłuskanego zielonego groszku
30 g świeżo startego parmezanu
garść liści bazylii
oliwa extra vergine
sól
pieprz


Przygotowanie:
Groszek włożyć do malaksera razem z parmezanem i bazylią. Miksując dolewać oliwę extra vergine do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Doprawić ją solą i pieprzem. I gotowe! Prosto i pysznie!
Podawać z chlebem lub makaronem. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Zdecydowanie lubię to :) Czekam, aż mój dojrzeje (i bób!) i będę ucierać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zdecydowanie zazdroszczę własnego ogrodu:) Oj marzenie, mam nadzieję, że kiedyś się spełni:)

      Usuń
  2. swietny pomysl na paste! poza tym uwielbiam Twoje foty!! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to baaardzo:) Dziekuję!

      Usuń
  3. piękne zdjęcia!
    i bardzo nietypowa pasta. świeża, zielna, wakacyjna.
    niezwykle ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie naturalne i na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja! kolory - obłędne, jakże pięknie muszą wyglądać talerze z takimi zielonymi kanapkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zielony groszek.
    Jest taki piękny, co zresztą widać na zdjęciach.
    Kanapeczki też na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem tu po raz pierwszy - i ... och jak pieknie! Postaram się być regularnym gościem, jesli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zapraszam jak najczęściej:)

      Usuń
  8. Bardzo mi się podoba dodatek parmezanu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, szybkie, proste danie. Wygląda rzeczywiście smakowicie zjadła bym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcia tak mnie zachęciły, że już zaczęłam kombinować skąd by tu wziąć świeży zielony groszek! :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger