Placki z cukinii z kuminem, chilli i koperkiem


 

Kocham wszystkie rodzaje placków. Od słodkich pankejków i racuchów z jabłkami po tradycyjne ziemniaczane. Dziś proponuję wam pyszne placuszki z tartej cukinii. Ich smak wzbogaciłam mielonym kuminem, zieloną papryczką chilli i sporą garścią świeżego koperku. Do podania proponuję tzatziki z miętą. Można je podawać jako doskonałą przekąskę, letnią kolację lub jako dodatek do dań mięsnych. Polecam!


 


Składniki (na ok. 30 placków):
3 średnie cukinie (600g)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 zielona papryczka chilli
spora garść posiekanego świeżego koperku
sól
pieprz

Tzatziki:
4 ogórki gruntowe
400g greckiego jogurtu
1-2 ząbki czosnku
mała garść listków świeżej mięty
sól
pieprz



Przygotowanie:
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z mąką, kminem, posiekaną papryczką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. W tym czasie cukinia puści nieco soku. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać trochę mąki (ja dosypałam 3 łyżki). Na koniec do ciasta wmieszać koperek. Smażyć placuszki na niewielkiej ilości oliwy, aż będą rumiane.
W międzyczasie przygotować tzatziki. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć ogórki z nadmiaru soków i wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placuszki podawać jeszcze ciepłe razem z tzatzikami. Smacznego! 


1 komentarz:

  1. o jaki tu powiew letniej świeżości, te placki wyglądają tak pysznie, a ja tak kocham je wszystkie, że aż przepis zapiszę :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger